Pobierasz mapy ze strony VW, wrzucasz na pendrive (min 64gb), wkladasz do usbc i zostawiasz na dzien, dwa dni i mapy sie zaaktualizuja do najnowszych.
Discovery Media Pro 2020
Re: Discovery Media Pro 2020
Arteon 2.0 TSI 190HP R-Line
Podzielę się z Wami efektami wizyty w ASO. Może będzie dobrze, a może jestem nieco naiwny. Wszystko się okaże
U mnie też skończyły się męczące aktualizacje.
Dzisiaj zauważyłem że wskoczyła nowa baza danych nawigacji 23.12
Moja wersja oprogramowania to 0320
Dzisiaj zauważyłem że wskoczyła nowa baza danych nawigacji 23.12
Moja wersja oprogramowania to 0320
No właśnie już nie kupowalem We Connect Plus. A teraz w opisie widzę, że:
Aktualizacja map online
Aktualizacja map online umożliwia aktualizację map w systemie Infotainment w regularnych odstępach czasu.
Wychodzi na to, że zostaje aktualizacja przez USB. Parę miesięcy temu męczyłem się i nie poszło, może niedługo spróbuję na innym pendrive.
Po mojej wczorajszej wizycie w ASO w sprawie aktualizacji, sytuacja wygląda następująco. Zaktualizowano soft do 0324, a mapy do 23.12. Dowiedziałem się, że aktualizacje robi się w ASO tylko jak coś nie działa, a brak ich automatycznego upgrade'owania nie jest powodem do jakiejkolwiek reklamacji. Brzmiało to tak, jakby ten cały soft niczemu miał nie służyć, co wydaje się absurdalne. A skoro służy czemuś, to moim zdaniem takie możliwości darmowego wgrywania nowego softu powinny być dostępne w ASO dożywotnio. Wgrywanie ze strony WWW za pomocą pendrive'a wydaje mi się nieco karkołomne, ale nie przerabiałem tego jeszcze. Na podsumowanie należy dodać, że po gwarancji taka aktualizacja w ASO będzie kosztować czas x stawka, czyli na dzisiaj to podobno 2hx400 zł = 800 zł.
Nie jestem pewien, chyba w Arteonach po facelifting nie ma możliwości aktualizacji z nośnika. Jeśli nie przedłuży się abonamentu, wersja map pozostaje na stałym, ostatnio zaktualizowanym poziomie.
Co do ceny - są na podobnym poziomie jak w Toyota przy aktualizacji map w Avensis po gwarancji.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
A to ciekawa sprawa może być. Zajrzałem na oficjalne strony VW i chwalą się tak: "Oferta aktualizacji map jest darmowa dla systemów Discover Media oraz Discover Pro przez okres co najmniej pięciu lat liczonych od zakończenia produkcji tej generacji systemów". Tyle tylko, że instrukcja mówi o karcie SD jako jedynym nośniku tego oprogramowania. A w moim Arteonie chyba nie ma kieszonki na kartę, są tylko 2 gniazda USB C.Zbigniewa pisze: ↑23.01.2024, 12:31Nie jestem pewien, chyba w Arteonach po facelifting nie ma możliwości aktualizacji z nośnika. Jeśli nie przedłuży się abonamentu, wersja map pozostaje na stałym, ostatnio zaktualizowanym poziomie.
Co do ceny - są na podobnym poziomie jak w Toyota przy aktualizacji map w Avensis po gwarancji.
Zgadza się. Gdzieś na forum czytałem na ten temat i jednoznacznie było określone, że w samochodach po 2020 roku aktualizacja z USB nie powiedzie się. Być może, był to tylko indywidualny przypadek ale przy najbliższej okazji spróbuję to wyjaśnić w ASO.Jalu pisze: ↑23.01.2024, 12:49A w moim Arteonie chyba nie ma kieszonki na kartę, są tylko 2 gniazda USB C.Zbigniewa pisze: ↑23.01.2024, 12:31Nie jestem pewien, chyba w Arteonach po facelifting nie ma możliwości aktualizacji z nośnika. Jeśli nie przedłuży się abonamentu, wersja map pozostaje na stałym, ostatnio zaktualizowanym poziomie.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Zakupiłem obdeleven. Jest błąd w elektronice układu informacyjnego.
Oprogramowanie niekompatybilne. Czy to czasami nie ma związku z naszymi aktualizacjami które pojawiały się co kilka dni?
Oprogramowanie niekompatybilne. Czy to czasami nie ma związku z naszymi aktualizacjami które pojawiały się co kilka dni?
Ostatnio nie sprawdzałem samochodu ale mi ten błąd nie wyskakiwał w związku z powyższymi aktualizacjami.
R-Line TDI 200KM, 2021r.