ASO w Poznaniu

corti
Junior Member

ASO w Poznaniu

Post autor: corti » 17.11.2022, 14:34

Cześć, tu nowy użytkownik Arteona. Chciałbym zapytać, które ASO w Poznaniu możecie polecić, a przed którym przestrzec? Po pierwszej naprawie gwarancyjnej na Krańcowej (niedziałający reflektor, wymiana sterownika świateł, 4 dni bez auta bo zastępcze nie przysługuje), teraz mam temat komunikatu 'Travel Assist niedostępny', który mi co chwilę wywala wraz z irytującym alarmem dzwiękowym.

Podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami. Czy któryś z serwisów w Poznaniu daje auto zastępcze na czas naprawy gwarancyjnej?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
2022, Elegance 2.0 TSI 190km, Mondstein

Marcusfff
Member

Re: ASO w Poznaniu

Post autor: Marcusfff » 17.11.2022, 15:39

Uszkodzony i niedostępny to dwie różne kwestie. "Niedostępny" wywala nieraz jak nie są spełnione warunki działania. Zanim udasz się do ASO sprawdź czy masz czystą szybę czołową przy kamerce oraz kamerę i radar na przednim znaczku.

kirst
Member

Post autor: kirst » 17.11.2022, 19:51

Polecam Vw Cichy-Zasada Centrum Poznań, ul.Jadwigi Wajsówny, serwisuję tam mojego 2.0 tdi 4motion 2021, najlepszy serwis z jakim miałem doczynienia, kompetencja, wiedza, profesjonalizm, podejście do klienta, skuteczne usunięcie skrzypienia szyberdachu 2x wymiana, wymiana kierownicy, kalibracja radaru albo kamery itp. wszystko na gwarancji, kontakt z klientem na każdym etapie naprawy czy serwisu, auto zastępcze, naprawdę polecam, pozdrawiam 🙂

lukas81
Junior Member

Post autor: lukas81 » 19.11.2022, 13:30

Cześć.
Ja serwisuję na Wiatracznej u Rzepecki-Mroczkowski. Mam tam znajomego w serwisie. Ogólnie jestem zadowolony, ale mam dokładnie taki sam problem z Travel Asisit jak Ty - wywala błąd, za chwilę jest ok. Nagrałem film podstawiłem im auto... usterka nie występuje i nawet podobno brak błędów w kompie.
Finalnie muszę do nich podjechać, jeździć z kierasem serwisu żeby wywołać usterkę - tylko na razie czasu brak.
Wydaje mi się, że udało mi się wywołać tą usterkę na zawołanie. U mnie wystarczy nacisnąć lub odciągnąć lewą dolną część kierownicy i wywala błąd.
Prawdopodobnie do wymiany kierownica lub/i moduł od niej - tyle ustaliłem telefonicznie.

Chcesz namiary to daj znać na priv.

kirst
Member

Post autor: kirst » 19.11.2022, 17:45

Cześć, miałem dokładnie taki sam problem, wymiana kierownicy na gwarancji i załatwione, Cichy-Zasada pozdrawiam

corti
Junior Member

Post autor: corti » 20.11.2022, 20:46

serdecznie dziękuję za podpowiedzi. Akurat auta używam w trybie piątek-poniedziałek i napisałem tego posta po poprzednim weekendzie. Podczas bieżącego weekendu problem nie występował. Póki co, nie dostrzegłem w tym żadnej prawidłowości, chociaż wcześniej miałem wrażenie, że zdarzało się podczas kręcenia kierownicą przy manewrach parkingowych (wtedy myślałem, że przypadkiem wciskałem przycisk na kierownicy).

Dużo poczytałem na anglojęzycznych forach i temat nie jest zbyt zachęcający (problem dotyczy całej grupy VAG i jest związany z czujnikami pojemnościowymi kierownicy, wymiana kierownicy pomaga tylko czasowo, centrala wciąż pracuje nad rozwiązaniem). Szczególnie mocno temat jest grany na forach Skody Octavii czy Seata ;)

Ale dzięki za namiary na ASO, chętnie wysłucham jeszcze, gdzie jest dobra obsługa w serwisie, bo chciałbym znaleźć stałe miejsce na serwisy. Póki co, VW na Krańcowej był lekkim rozczarowaniem, głównie przez brak auta zastępczego.
2022, Elegance 2.0 TSI 190km, Mondstein

pawels
Junior Member

Post autor: pawels » 09.09.2024, 23:23

Od prawie 2 lat nie było wpisów w tym wątku.
Proszę użytkowników z Poznania i okolic, aby podzieliły się bardziej aktualnymi wrażeniami z wizyt w serwisach ze wskazaniem do których warto jechać, a których lepiej unikać.
Obecnie:
VW Arteon SB R-Line 2.0 TSI 190 KM
Superb III Kombi Style 1.8 TSI - sprzedaję (118 tys km od nowosci u mnie - doposażony, w idealnym kolorze obecnie nie do kupienia - Beż Cappuccino)

Zbigniewa
Senior Member

Post autor: Zbigniewa » 10.09.2024, 09:02

corti pisze:
20.11.2022, 20:46
serdecznie dziękuję za podpowiedzi. Akurat auta używam w trybie piątek-poniedziałek i napisałem tego posta po poprzednim weekendzie. Podczas bieżącego weekendu problem nie występował. Póki co, nie dostrzegłem w tym żadnej prawidłowości, chociaż wcześniej miałem wrażenie, że zdarzało się podczas kręcenia kierownicą przy manewrach parkingowych (wtedy myślałem, że przypadkiem wciskałem przycisk na kierownicy).

Dużo poczytałem na anglojęzycznych forach i temat nie jest zbyt zachęcający (problem dotyczy całej grupy VAG i jest związany z czujnikami pojemnościowymi kierownicy, wymiana kierownicy pomaga tylko czasowo, centrala wciąż pracuje nad rozwiązaniem). Szczególnie mocno temat jest grany na forach Skody Octavii czy Seata ;)
Jeśli pojawił się komunikat o niedostępności Travel Assist znaczy to, że kierownica jest do wymiany. Jak najszybciej zgłoś usterkę w ASO - ściągnięcie nowej kierownicy trochę potrwa. Poza męczącym komunikatem i sygnałem dźwiękowym, auto można eksploatować bez obaw.
Nawet, gdy chwilowo komunikaty nie ukazują się nie oznacza to, że kierownica cudownie ozdrowiała. Z mojego doświadczenia wynika, że wpływ może mieć pogoda (wilgotność, temperatura itp). W moim samochodzie wymieniano kierownicę dwa razy.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!

Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM

norbisz
Junior Member

Post autor: norbisz » 26.09.2024, 07:28

U mnie też występował problem z travel assistem po niecałych dwóch latach. Coś tam wymienili, było ok. Teraz minęło znowu prawie dwa lata i problem zaczął się pojawiać na nowo. Zaczyna się o krótkich przerwań TA w momencie manewrowania kierownicą aż dochodzi do stanu w którym TA podtrawi nie działać wcale. Więc też mnie czeka ponowna wymiana. Tylko co jak gwarancja na auto się skończy? Będę musiał bulić, za każdą wymianę wiedząc, że to jest oczywista wada fabryczna?

dawkak
Junior Member

Post autor: dawkak » 27.09.2024, 07:30

U mnie po ostatnich trasach też wyskakuje losowo, problem w tym że mam już po gwarancji ale będę i tak zgłaszał, zobaczymy co powiedzą.
Arteon 2.0 TSI 190 Elegance 2022

ODPOWIEDZ