Łańcuchy śniegowe w Arteonie
Re: Łańcuchy śniegowe w Arteonie
Ja dwa lata temu również kupiłem te Pewag Servo Sport, ale dopiero wczoraj nadażyła się okazja do ich użycia. Założyłem je w około 30 min będąc sam (wiadomo, że kilka razy trzeba było sobie pomóc ruszeniem samochodu w przód/tył, a to upierdliwe będąc samemu). Przerwy na dogrzanie rączek też robiłem Także uważam, że są dość proste w montażu i mają pomocną obrazkową instrukcję na folii co jest nie bez znaczenia na śniegu. Mechanizm samozaciskowy fajnie zadziałał i łańcuchy się dobrze ułożyły. Mam felgi 18'' i nic nie obcierało, a Arteonik szedł pod zaśnieżoną górkę jak ratrak
Arteon Elegance 2.0 TSI 190KM (MY2018)
Cześć, czy ktoś z Was zakładał do kół 18" Łańcuchy śniegowe Inter Pack 7 mm 120 ? Ewentualnie jakieś inne poza Pewag Servo Sport RSS 76.
Na potwierdzenie słów Kolegi przesyłam zdjęcie z instrukcji.michnik pisze: ↑04.04.2018, 11:59Jedynym dopuszczalnym dla Arteona rozmiarem opon dla którego można zastosować łańcuchy jest 215/55 R17 i UWAGA tylko felga 7.0J x 17 ET 38.
Tak jest w instrukcji polskiej i w ABE (Allgemeine Betriebserlaubnis) dla każdej szanującej się felgi.
Oczywiście można na 18" założyć łańcuchy.
Tylko powodzenia życzę jak będzie jakaś szkoda z takim zestawem i ktoś od ubezpieczyciela dojdzie że były łańcuchy na takich oponach.
Zapomnijcie o wypłacie albo naprawie przez VW.
A zróbcie taki numer w Alpach. Jazda z takim zestawem jest jazdą samochodem bez ważnego dopuszczenia do ruchu.
Wszystko dobrze dopóki nic się zdarzy.
Powodzenia.
Przekopałem cały internet i rozmawiałem z serwisem VW. Trudno znaleźć te informacje. Temat mnie zainteresował bo właśnie zakupiłem Arteona, a że jeżdzę dosyć systematycznie w Alpy jest to dla mnie istotne. Do tej pory jeździłem superbami i pamiętam, że tez trudno było znaleźć informacje jakie koła producent dopuszcza pod łańcuchy. W serwisach VW i Skody nie mają wiedzy na ten temat.... Uważam, że lepiej dmuchać na zimne szczególnie, że alpy są w krajach, które literalnie trzymają się prawa oraz zapisów w instrukcjach obsługi...
Dobry punkt. Też własnie planuje i tak pomyslałem ze mam 18" na dstansach, opona 245/45/r18, i juz widzę ze na nia polecany Pewag Servo Sport RSS 76 nie spasuje, ale na szczesci ta opona jest w powyższym zdjeciu jako opcjonalna na łancuchy ale o niskim ogniwie. Dzięki za fotke z instrukcji
Choć tu na allergro maja
https://allegro.pl/oferta/lancuchy-snie ... E_WLa15uLK
Choć tu na allergro maja
https://allegro.pl/oferta/lancuchy-snie ... E_WLa15uLK
Pogadaj może z jakimś mechanikiem, który siedzi głównie w VW.