Siemanko,
Natrafiłem na ten temat przez przypadek na googlach i aż musiałem założyć konto, mimo, że nie mam Arteona, żeby się tu udzielić. Jak czytam komentarze tych wszystkich Januszy, którzy pieprzą kocopoły "kupił auto za 200 tys. i gaz wstawia" to już mnie zbiera na wymioty. I co ciekawsze, wypowiadają się ludzie, którzy jeżdżą dieslem albo gazem jeździli ostatni raz w Renault Megane na gaźniku z 98r. Ludzie, jesli nie macie pojęcia o czym mówicie to po prostu tego nie róbcie. Ja, jeśli się na czymś nie znam to unikam dyskusji - święto. W grudniu 2017 kupiłem A4 Allroad 2.0 TFSI z 2014r i też przeszukiwałem internet w celu pozyskania informacji ale od ich nadmiaru aż robi się coś w głowie. Ja po prostu zadzwoniłem do serwisu, który był najbardziej polecany w Polsce - ENERGY GAZ POLSKA, mimo że jestem z Rzeszowa i mam tam prawie 300km. Na dzień dzisiejszy na gazie zrobione jest już 12-13 tys km. Jeździ się dokładnie tak jak na benzynie, zero spadków mocy. Jedyna różnica to ta przy kasie. Na ok 10l spalonego gazu pobiera litr benzyny. W porównaniu do tego, co żarło dotychczas (15l Pb w mieście - 15l LPG i 2l PB) to niebo a ziemia. Jeszcze dużo czasu musi minąć, żeby ludzie zrozumieli, że czasy kaszlenia, nie trzymania wolnych obrotów i strzelania z rury na LPG minęły 10 lat temu. Na LPG przełącza się przy 35st a więc, przy tych zimowych temperaturach jadę na LPG po około 2-3km. W lecie podejrzewam zajmie to do 30 sekund. Od razu zastrzegam. U mnie w domu zawsze były diesle, z racji ekonomii ale A4 na chwilę obecną jest najtańszą opcją podróży. Polecam EGP. Konkretni ludzie i profesjonalne podejście. I Ci szamani, którzy wróżą koszty montażu z fusów - nie, koszt takiej instalacji to nie 10-12 tysięcy. Moja instalacja kosztowała 4600zł - komplet, za wszystko. Ale z racji tego, że miałem akumulator w bagażniku pod kołem zapasowy to musiałem zaopatrzyć się w nowy, mniejszy i Panowie w EGP przełożyli go ładnie do boczku w bagażniku. A więc ten akumulator to był koszt jeszcze 700zł. Brak wlewu wstydu w zderzaku, przejściówka przy wlewie Pb a kontrolka schowana w zapalniczce. Ktoś, kto nie jest specem nawet po otworzeniu maski nie będzie wiedział, że ta instalacja jest tam zamontowana.
Pozdrawiam