Aktualizacja Systemu w Polifcie 2023
Re: Aktualizacja Systemu w Polifcie 2023
Fajnie ze pomagamy sobie.
Koledzy podbijam pod temat. Otóż sprawdziłem i w moim arteonie wersja systemu po 0278. Od tygodnia kiedy jeżdżę nie widzę żadnych automatycznych aktualizacji do zrobienia. Na poniedziałek jestem umówiony w Volkswagenie na wymianę kierownicy w swoim arteonie i przy okazji zapytałem pana z Volkswagena czy byłaby możliwość zaktualizowania tego systemu do wersji najnowszej czyli 0332. Oczywiście nie ma problemu jest taka opcja tylko kosztuje 350 zł i teraz zastanawiam się i kieruję tutaj pytanie głównie do użytkowników tej wersji oprogramowania czy są jakieś znaczące lub istotne zmiany między tymi wersjami oprogramowania i czy warto te oprogramowanie aktualizować? Bo jeśli kwestie działania czy funkcjonalności pozostają bez zmian to bez sensu wydawać 350 zł a sam nie jestem w stanie tego zrobić dlatego bardzo proszę aby osoby które miały taki przeskok odpowiedziały czy warto inwestować czy nie
U mnie wersja systemu to 0849 i oprogramowanie weszło razem z upgrade sterowników do nowej kierownicy. Co prawda, wymiana była przeprowadzona w ramach wydłużonej gwarancji ale niewykluczone, że po zainstalowaniu sterowników do nowej kierownicy, ASO będzie zmuszone do unacześnienia wersji oprogramowania w ramach jednej usługi.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
A mozesz mi szerzej opisac akcje wymiany kierownicy u ciebie i tej aktualizacji sterownikow? Ja mam wymiane jednak w piatek i goac mnie zapewnial ze to jest niby ta poprawiona kierownica ale troche sie cykam czy na pewno...
W moim przypadku kierownicę wymieniali dwa razy. Pierwsza wymieniona - ponoć - była w najnowszej wersji, ale po kilku dniach powtórnie pojawiły się komunikaty o niedostępności Travel Assist. W ASO stwierdzono, że elektronika w tejże kierownicy jest uszkodzona i założą kolejną. Odczekałem kilkanaście dni i założono nową, ale zainstalowano też nowsze sterowniki (stąd wyższa wersja systemu). Moim zdaniem, przyczyną usterki były właśnie niezaktualizowane sterowniki.
Czy założą kierownicę nowszej generacji? Konsultant w ASO dość miękko potwierdzał, że w nowej (tej pierwszej) jest poprawiona elektronika. Ale czy całość to nówka czy też naprawiona poprzednia wersja? Facet jednoznacznie stwierdził, że nie ma możliwości rozróżnienia, gdyż oznakowania są identyczne a nowe urządzenia pochodzą z magazynu centralnego. Na wypadek kolejnej awarii, posiadasz zabezpieczenie w postaci rękojmi czy gwarancji na wymieniony układ, jednak dopytaj o tę kwestię.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Kolego czy mógłbyś podać mi do siebie jakieś namiary żebyśmy mogli się trochę bardziej bezpośrednio skontaktować? Bo chodzi o to że przed chwilą rozmawiałem jeszcze raz w sprawie tej kierownicy z gościem z Volkswagena i generalnie to stwierdził że żadnych sterowników od kierownicy to zaktualizowania nie ma jedynie ten główny system jak powiedziałem że mam wersję 0278 a widzę że ty masz 0849 to wychodzi na to że zaktualizowali ci po prostu cały system do nowszej wersji a nie sterowniki bo jak zapytałem o możliwość zaktualizowania sterowników to gość mi powiedział że nie ma żadnych sterowników od kierownicy. I właśnie żeby uniknąć takiej sytuacji że wymienią mi tą kierownicę a za parę dni do nich wrócę bo coś znowu nie będzie działać to chciałbym konkretnie mu powiedzieć o co mi z tą aktualizacją chodzi bo na ten moment to gościu powiedział że nie ma problemu mogą to zrobić ale będzie mnie to kosztowało 350 zł tyle że jeżeli to jest przyczyną to mogę go teoretycznie do tego zmusić żeby przy okazji wymiany kierownicy zaktualizowali mi system bo jeśli mam do nich za parę dni wrócić na akcję serwisową bo będą coś aktualizować to teoretycznie nie powinienem za to płacić bo jeśli usterka występuje dalej to znaczy że nie zrobili swojej roboty do końca
@RoganJin
Aktualizacja systemu o którym mowa w tym temacie nie ma nic wspólnego z niedziałającą kierownica.
Kierownica to jedno, a system multimedialny to 2gie i one nie są połączone w żaden sposób.
Zwróć uwagę że Zbigniewa ma inną wersję hardware systemu Discovery, stąd różnica wersji w systemie. Jeśli Ty masz wersję 0278 to nie ma możliwości aby wgrać tam wersję która ma Zbigniewa
Aktualizacja systemu o którym mowa w tym temacie nie ma nic wspólnego z niedziałającą kierownica.
Kierownica to jedno, a system multimedialny to 2gie i one nie są połączone w żaden sposób.
Zwróć uwagę że Zbigniewa ma inną wersję hardware systemu Discovery, stąd różnica wersji w systemie. Jeśli Ty masz wersję 0278 to nie ma możliwości aby wgrać tam wersję która ma Zbigniewa
Czyli rozumiem że jeżeli zainstalują nową kierownicę a nie daj Boże po jakimś czasie pojawią się z nią problemy to aktualizacja systemu niczego nie zmieni a jedynie kolejna wymiana kierownicy tak? To w takim razie jaki sterownik tobie aktualizowali od czego? Bo jak mówiłem w trakcie rozmowy z panem z Volkswagena pan zaproponował mi jedynie aktualizace systemu ogólnego A jak wspomniałem o aktualizacji sterowników związanych z kierownicą to powiedział mi że orientował się w temacie i nie ma czegoś takiego jak aktualizacja sterowników czy to kierownicy czy tego modułu odpowiadającego za te awarie więc powiedz mi proszę co oni ci zaktualizowali dokładnie że zniknęły ci problemy z kierownicą to w takim razie ja będę mógł zasugerować żeby przy instalacji nowej kierownicy jeśli będzie taka możliwość zrobili to samo co u ciebie i być może tym zapobiegnę pojawiającym się komunikatom po wymianie kierownicy na nową
Oczywiście, że nie ma sterowników do kierownicy, modułu kierownicy. Te podzespoły nie mają swojego oprogramowania układowego - nie ma czego aktualizować, a już na pewno nie mają związku z systemem Discovery o którym mowa w tym temacie. Jedyne co mogli podnieść/zaktualizować (wersje oprogramowania) przy okazji wymiany kierownicy u @Zbigniewa to wg mnie tylko kamera.
Nie róbmy OFFtopa bo to jest temat zupełnie o czymś innym niż kierownica.
Swoją drogą, zadbaj choć trochę o jakąkolwiek interpunkcje bo tego się nie da czytać.
Może być tak, jak twierdzi @RoganJin. Jednak podczas drugiej wymiany spędziłem w ASO kilka godzin, gdyż po zainstalowaniu nowego urządzenia wyskakiwały jakieś błędy. Dopiero po aktualizacji i podniesieniu wersji oprogramowania owa kierownica "przyjęła się" w systemie. Nie twierdzę, że jest to warunek konieczny i wystarczający dla działania Travel Assist z nowym urządzeniem, ale fakty są, jakie są. Nie wykluczam też, że upgrade wersji systemu miało związek z problemami dotyczącymi pobierania bieżących aktualizacji. Przyznam, że nie dopytywałem o szczegóły a - być może - zasugerowałem się wykonanymi czynnościami w ASO i powiązałem je z wymianą modułu. Mea culpa.rbul pisze: ↑19.02.2025, 16:40@RoganJin
Ostatnio zmieniony 20.02.2025, 09:50 przez Zbigniewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.