We connect
- Osfald
- Senior Member
Re: We connect
W 2019 pakiet WeConnect Plus obejmował radio internetowe. Generalnie obejmował łączność internetową, wolną ale działającą. Po zakończeniu pakietu zdecydowanie korzystniej jest zapakować własny modem z kartą SIM/eSIM do celów łączności internetowej, jednak wygaśnięcie pakietu oznacza wygaśnięcie także kilku usług online VW, a to już nie jest tylko kwestią komunikacji internetowej tylko abonamentów za te usługi....
W naszym przypadku w żadnym z samochodów VW nie odnowiliśmy tych usług.
W naszym przypadku w żadnym z samochodów VW nie odnowiliśmy tych usług.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem 

No i wszystko się zgadza. Jedyne, co bym doprecyzował, to to, że radio internetowe nie zadziała bez zewnętrznego internetu, mimo posiadania aktywnego pakietu WeConnect Plus.
No ja muszę mieć eSIMa, bo mogę sobie z aplikacji zamykać/otwierać samochód zdalnie, czy sprawdzać przebieg lub poziom paliwa. Ale to tak bzdurna rzecz, że nie widzę najmniejszego sensu aby za to dodatkowo płacić. A do muzyki w samochodzie używam AA i apek z telefonu (Spotify, Audioteka, YTM).
Ja też mam kartę eSIMa, bez niej nie działałyby te różne aplikacyjki, mniej lub bardziej użyteczne, czy też automatyczne aktualizacje softu. Ale, przede wszystkim, nie działałaby funkcja SOS, a to już zupełnie inny poziom ważności.
Jak sprzwdzic czy SOS działa ? swieci się na zielono, nie mam błędów - rocznik 2017.
Ale jak byłem teraz na nartach i jechałem przez Niemcy na VW nawigacji, to mimo ze - weconnect jest nieaktywny to mi nawigacja wykryła ze sa korki czy tam remonty zalecała objazd. Tak jakby czytała z raportów które przychodza radiem.
Tak w Niemczech jakoś korzystają z radia FM lub GSM, bo kiedyś wyświetlił mi się komunikat na ekranie o zagrożeniu na drodze (ale to było bardziej jako RDS). Ciekawe czy tylko wybrane marki to mają czy obligatoryjnie wszystkie samochody potrafiące to wyświetlić.
Co do SOS, to zakładam, że jak się świeci na zielono to wszystko jest OK. Ta usługa jest opłacona chyba na 10 lat.
Co do SOS, to zakładam, że jak się świeci na zielono to wszystko jest OK. Ta usługa jest opłacona chyba na 10 lat.
Arteon Elegance 2.0 TSI 190KM (MY2018)
Faktycznie poprawność SOS jest oznaczona kolorem zielonym i to chyba jedyne i w bardzo istotnym miejscu wskazanie. Nie wiem, czy to jest opłacone na ileś lat, czy być może na zawsze, bo ja to traktuję (może zbyt naiwnie) jak integralny bezterminowo element wyposażenia auta, związany z bezpieczeństwem, trochę może jak np. ABS. W każdym razie, zawsze, gdy zgłaszałem jakieś uwagi do łączności mojego Arteona z internetem, to pierwsze pytanie wsparcia technicznego zawsze dotyczyło koloru diody SOS, bo gdyby było na czerwono, to zapewne kazano by się zgłaszać do ASO, a nie czekać na kolejne aktualizacje, czy też inne czary mary z włączaniem i wyłączaniem radia na 10 sekund, itd...Lazi pisze: ↑07.03.2025, 20:56Tak w Niemczech jakoś korzystają z radia FM lub GSM, bo kiedyś wyświetlił mi się komunikat na ekranie o zagrożeniu na drodze (ale to było bardziej jako RDS). Ciekawe czy tylko wybrane marki to mają czy obligatoryjnie wszystkie samochody potrafiące to wyświetlić.
Ciekawe, że wyskakuje taki komunikat, a wsparcie techniczne nie potrafi sobie z tym poradzić.