HEj,
w 2,5 letnim (gwarancja przedłużona na 4 lata) Arteonie 190 TSI padł akumulator, samochód nie dał się uruchomić - po dostarczeniu do serwisu stwierdzili że akumulator jest dobry i obciążyli mnie kwotą 400 zł....
Auto użytkowane codziennie na dystansach 40-80 km plus weekndy dłużej. Nie użytkowane inaczej niż instrukcja pozwala.
.
.
.
Jprdl...
Usterka na gwarancji - wyparcie przez ASO
Usterka na gwarancji - wyparcie przez ASO
R-Line 2.0 TSI 190
Re: Usterka na gwarancji - wyparcie przez ASO
Ja już w zeszłym roku opisywałem moje przygody z akumulatorem, gdy niespełna 2 letni Arteon (garażowany) nie odpalił. Z pomocą Assistance auto trafiło do ASO i wszystkie testy stwierdziły, że bateria jest w świetnym stanie. Samochód nie odpalił ponieważ komunikat na ekranie wyraźnie mówił, że "napięcie akumulatora 12,3 V zbyt niskie". ASO nie stwierdziło żadnych ubytków napięcia, gdy auto nie jeździ. Jedyne co mi zalecono, to zamykanie samochodu "na klucz", bo podobno, gdy się tego nie zrobi, systemy powoli zjadają baterię. Wcześniej przez 5 lat nigdy nie zamykałem na klucz Passata w garażu i jakoś nigdy nie było problemu z akumulatorem. Za całą usługę nic nie zapłaciłem na szczęście...
U mnie po telefonie "wyzej" anulowalo opłatę. Neimniej jednak akumulator niewymieniony, nie wiadomo co z nim dalej..
R-Line 2.0 TSI 190
Od tamtej pory, czyli od roku, akumulator działa jak należy. Oby tak dalej...