Kodowanie samochodów
-
- Senior Member
Re: Kodowanie samochodów
Moja metoda działa od 2019r. Wypiąłem wtyczkę przy klemie minusowej
Ja z kolei polecam adapter z aliexpress, który montuje się miedzy przyciskiem od start-stop a wiązką
To chyba najgorsza z możliwych metod. Samochód całkowicie nie nie wie, co dzieje się z akumulatorem i możesz uszkodzić akumulator a nawet system jego ładowania.mariusz123a pisze: ↑10.06.2025, 22:19Moja metoda działa od 2019r. Wypiąłem wtyczkę przy klemie minusowej
Kup lepiej adapter z Ali lub Temu.
-
- Senior Member
Według mnie najlepsza, dzięki wypięciu tej wtyczki akumulator jest ładowany tak jak w każdym klasycznym aucie, czyli pełnym prądem ładowania, a nie inteligentnym regulowanym. U mnie nie występują problemy, które tu niektórzy opisują o niedoładowanym akumulatorze i problemie z odpaleniem. Auto ma prawie 6 lat i ponad 200 tys i tyle czasu ta wtyczka u mnie jest wypięta i wszystko z akumulatorem i ładowaniem jest w porządku. Jest to decyzja każdego z nas osobna co zrobi w swoim aucie, ja podzieliłem się moim rozwiązaniem, które po takim czasie i przebiegu, uważam że się sprawdza.LordVATer pisze: ↑11.06.2025, 06:28To chyba najgorsza z możliwych metod. Samochód całkowicie nie nie wie, co dzieje się z akumulatorem i możesz uszkodzić akumulator a nawet system jego ładowania.mariusz123a pisze: ↑10.06.2025, 22:19Moja metoda działa od 2019r. Wypiąłem wtyczkę przy klemie minusowej
Kup lepiej adapter z Ali lub Temu.
@mariusz123a Wyświetlają się jakieś komunikaty na desce po odpięciu?
-
- Senior Member
- Osfald
- Senior Member
Po odpięciu tej wtyczki z klemy system działa normalnie w sensie podstawowym - ładuje akumulator. Traci się jedynie kilka funkcji związanych z inteligencją ładowania, system nie wie jaki ładunek ma zgromadzony w akumulatorze, nie działa rekuperacja, nie działa start/stop.... W efekcie dostajecie auto "głupie", jak te sprzed 10-15 lat
Nic się nie uszkodzi bardziej niż w zwykłym samochodzie.

Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem 

Ja na tym się nie znam i pewnie większość z użytkowników też. Super, że działa. Ja jednak postawiłem na OBD11, a w inny przypadku jednak poszedłbym w przejściówkę z Ali.
Gdyby ktoś jednak chciał się zagłębić w temat tej małej wtyczki, to polecam https://www.youtube.com/watch?v=4XrZtjL7Oa8
Gdyby ktoś jednak chciał się zagłębić w temat tej małej wtyczki, to polecam https://www.youtube.com/watch?v=4XrZtjL7Oa8
- Osfald
- Senior Member
Od wersji MY20 zmiany przez OBD11 nie dawały rezultatu - mam na myśli zmiany offsetów progów napięcia. Próbowałem w 2 Artkach. Mam licencję wieczystą PRO. Jeśli obecnie wyłączenie START/STOP przez OBD11 działa to super.
Moduł z Ali udaje naciśnięcie przycisku wyłączającego START/STOP. Robi to po prostu automatycznie po uruchomieniu silnika.
Moduł z Ali udaje naciśnięcie przycisku wyłączającego START/STOP. Robi to po prostu automatycznie po uruchomieniu silnika.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem