Brzęczenie w kabinie podczas przyspieszania

Barto
Junior Member

Brzęczenie w kabinie podczas przyspieszania

Post autor: Barto » 01.02.2026, 08:26

Witam. W moim Arteonie podczas przyspieszania słychać irytujące brzęczenie. Pojawia sie ono tylko w zakresie obrotow 2-3 tys. podczas przyspieszania. Na postoju kiedy zwiększy sie obroty wszystko jest ok. Brzmi to jakby jakiś element wykończenia wpadał w rezosnans. Dźwięk dochodzi gdzieś spod kokpitu.(z perspektywy kierowcy z prawej strony, z perspektywy pasażera z lewej strony). Czy ktoś spotkał się z podobną usterką? Co to moze być wg. was?

Zbigniewa
Senior Member

Re: Brzęczenie w kabinie podczas przyspieszania

Post autor: Zbigniewa » 01.02.2026, 13:16

Barto pisze:
01.02.2026, 08:26
Witam. W moim Arteonie podczas przyspieszania słychać irytujące brzęczenie. Pojawia sie ono tylko w zakresie obrotow 2-3 tys. podczas przyspieszania. Na postoju kiedy zwiększy sie obroty wszystko jest ok. Brzmi to jakby jakiś element wykończenia wpadał w rezosnans. Dźwięk dochodzi gdzieś spod kokpitu.(z perspektywy kierowcy z prawej strony, z perspektywy pasażera z lewej strony). Czy ktoś spotkał się z podobną usterką? Co to moze być wg. was?
Przeszukaj forum, było dość dużo wpisów na ten temat, ale summa summarum okazało się, że to przewody paliwowe ocierają o siebie i wystarczyło owinąć je taśmą izolacyjną. Szczegółów nie pamiętam, gdyż problem mnie nie dotyczył.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!

Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM

Riva
Junior Member

Post autor: Riva » 01.02.2026, 15:22

Zbigniewa pisze:
01.02.2026, 13:16
Barto pisze:
01.02.2026, 08:26

Przeszukaj forum, było dość dużo wpisów na ten temat, ale summa summarum okazało się, że to przewody paliwowe ocierają o siebie i wystarczyło owinąć je taśmą izolacyjną. Szczegółów nie pamiętam, gdyż problem mnie nie dotyczył.

Też się oczytałem o tych przewodach na forum, lecz w moim przypadku okazało się że to słychać cupholder - plastik wchodzil w jakieś drgania. Przypadkiem udało się to zdiagnozować

dawkak
Junior Member

Post autor: dawkak » 02.02.2026, 13:04

u mnie też przy cupholder/schowek z żaluzją brzęczał; wcisnąłem tam uszczelkę z spienionego epdm fi3 i po problemie
Arteon 2.0 TSI 190 Elegance 2022

ODPOWIEDZ