Dziwny szum podczas uruchamiania silnika i jazdy na niskich obr.

dave
Junior Member

Dziwny szum podczas uruchamiania silnika i jazdy na niskich obr.

Post autor: dave » 01.02.2026, 17:18

Cześć,

mam dziwny problem ze swoim TSI 2.0 190km (2020) 85 tyś km..

Coś takiego zdarzyło się raz jakieś þół roku temu, ale następnego dnia minęło. Wczoraj ten problem wrócił i dziś się utrzymuje, mianowicie:

- gdy włącze silnik to po około kilku sekundach z przodu, jakby z chłodnicy(?) wydobywał się syk, szum, który słychać dość głośno. Gdy odczekam kilka sekund to to znika, ale przy dodaniu trochę gazu i gdy jadę powoli, np. wyjeżdżam z ulicy to powraca,
- zauważyłem, że przy takim zachowaniu samochodu jakby auto było ociążałe, jakbym wiózł przyczepę, nie wydaje mi się jakby zbierało się tak samo, a dodatkowo zauważyłem, ale tutaj mogę się mylić, spalanie jest większe. Niby pokazuje na koniec średnią taką, jak zwykle, ale podczas wyświetlana aktualnego spalania (wiem, komputer przelicza i nawet na chwilę wartości są z czapy), bywa i tak, że sięga 40l albo czasami 15l jak jadę 50-tką ruchem jednostajnym, dziwne to jest.

A tutaj podsyłam filmik, tak od 0:25 zaczyna się ten dziwny szum/syk, który opisywałem. Co to może być?

Kod: Zaznacz cały

https://photos.app.goo.gl/bCVb2E1jkDRytfmx8
Sprawdzałem pod maską, niby wszystko sucho, płyn chłodniczy nic, nie obywa. Dziś na próbę wjechałem na autostradę, spalanie jakby się uspokoiło, jak tylko auto się rozgrzało to było już ok. Temperatura oleju też ok.

dave
Junior Member

Re: Dziwny szum podczas uruchamiania silnika i jazdy na niskich obr.

Post autor: dave » 02.02.2026, 07:22

Wczoraj pogooglowałem trochę i "pogadałem" z gemini co to może być za przyczyna. Pojechałem na autostradę pojeździłem trochę, wróciłem do domu i po kilku godzinach, gdy do auta poszedłem po raz kolejny, problem zniknął. Podobno może być to wina filtru gpf, który był zasyfiony i który się wypalił na autostradzie. Teoretycznie spadek "mocy" może być temu przyczyną, ale nie wiem, czy taki syk/szum z silnika byłoby z tym związane. Dziś spróbuję raz jeszcze. Do pracy jeżdżę autem 7km, z czego połowa tej trasy to autostrada i teraz zimą np. samochód nawet za dobrze się nie dogrzeje co może być właśnie spowodowane takim efektem... No, oby... Zobaczymy potem.

dave
Junior Member

Re: Dziwny szum podczas uruchamiania silnika i jazdy na niskich obr.

Post autor: dave » 06.02.2026, 11:32

Pojechałem na autostradą ok. 20 km i problem znikł. Staram się jechać na 5 z obrotami 3000. Nie wiem, czy to rozwiązało problem, może ktoś ma jakiś pomysł?

ODPOWIEDZ