Bezchmurna słoneczna pogoda, auto na światłach mijania

lucasnetwork
Junior Member

Bezchmurna słoneczna pogoda, auto na światłach mijania

Post autor: lucasnetwork » 06.04.2018, 19:19

Witam Forumowiczów,

dzisiaj zdarzyła mi się dziwna sytuacja. Była bezchmurna i słoneczna pogoda. Auto wczoraj wyjechało z myjni, dzisiaj od rana jeździło i zachowywało się normalnie. Nagle nie wiadomo dlaczego nawigacja przełączyła się w tryb nocny. Spojrzałem na przełącznik świateł, był cały czas w trybie AUTO, ale podświetliły się kontrolki od świateł postojowych i mijania na zielono tak, jak zawsze kiedy on faktycznie włącza te światła. Zaczęło mnie zastanawiać o co chodzi. Wspomniałem o myjni, gdyż auto było czyste, szyba bez brudu, jeszcze dodatkowo zatrzymałem się i przetarłem czystą szybę ściereczką na wysokości czujnika zmierzchu i nic. Auto dalej jedzie na światłach mijania. Zatem jak to niekiedy się robi - auto zgasiłem i zamknąłem, odczekałem około 10 sekund, otworzyłem i odpaliłem. Dalej na światłach mijania. Przełączenie pokrętła od świateł na 0 (zero), AUTO, światła postojowe, czy mijania problemu nie naprawiło. Samochód dalej z przełącznikiem na AUTO świeci jak choinka, ekran nawigacji zmienił barwy na nocne, słońce daje w oczy, że mało co na niej widzę i jedynie pomaga przełącznik na 0, aby nawigacja się rozjaśniła.

Po powrocie do domu auto zgasiłem, zamknąłem i odczekałem jakieś 3 minuty. Ponownie wsiadłem, odpaliłem i oczywiście tryb nocny, ale po przejechaniu około 20-30 metrów nagle samo wróciło do normy, czujnik zmierzchu jakby zaczął działać. Ktoś z Was miał taki przypadek, albo ma pomysł co mogło być przyczyną? Obawiam się, że to mogą być oznaki wadliwego czujnika zmierzchu, a auto 2 tygodnie temu wyjechało z salonu.

Pozdrawiam

kriss555
Senior Member

Re: Bezchmurna słoneczna pogoda, auto na światłach mijania

Post autor: kriss555 » 06.04.2018, 21:06

Tak nieraz bywa z tymi czujnikami. Zgaszenie samochodu na 3 min nie zresetuje canu, troche dluzej i trzeba zamknac. Jak sie bedzie powtarzalo to jedz do aso ale jak nie bedzie bledu to watpie zeby cos zrobili. W passacie B8 mislem tak nie raz, tutaj jeszcze mi sie nie zdarzylo. Sprawdz jeszcze jsk masz ustawione swiatla, czy na wczesnie czy na pozno bo to ma tutaj akurat znaczenie

Awatar użytkownika
barszcz2
Member

Post autor: barszcz2 » 07.04.2018, 09:34

Czujniki zmierzchu są kieunkowe - jeśli światło pada z przodu to samochód ignoruje takie swialto jako ruch uliczny. We wszystkich samochodach z tym patentem problem pojawiał sie od jesieni do wiosny, kiedy słońce często operuje nisko - oświetlając czujniki pod katem ostrym.
Ostatnio zmieniony 08.04.2018, 22:08 przez barszcz2, łącznie zmieniany 1 raz.

lucasnetwork
Junior Member

Post autor: lucasnetwork » 08.04.2018, 11:43

Jak na razie problem już się nie powtórzył. Dzięki Panowie za odpowiedź i cenne uwagi.

Mynthon
Junior Member

Post autor: Mynthon » 08.04.2018, 12:58

Powiem szczerze że wolę żeby się przyłączył parę razy bez powodu na mijania, nawet gdy pogoda piękna niż raz nie przełączyć przy gorszej pogodzie. Często widzę w deszcz i szarówkę pełno konkurencji na dziennych.

Carly_pl
Member
Kontakt:

Post autor: Carly_pl » 09.04.2018, 09:44

Poobserwuj jeszcze, czy problem nie pojawia się też w drugą stronę, czyli właśnie na przykład przy szarówce kiedy już by wypadało jechać na światłach mijania to nie trzyma uparcie dziennych.
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat 732-193-702
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało :)

kriss555
Senior Member

Post autor: kriss555 » 09.04.2018, 12:36

W porownaniu do passata b7 a nawet bo b8 bardzo poprawili oprogramowanie czujnika swiatel, zdecydowanie rzadziej zdarza mu sie zle swiatla wlaczyc, czy nie wlaczyc ich jak pada deszcz. Na mgle czy snieg nie ma mocnych, za jasno jest...i dzienne...i mandat jak Policja stoi gotowy...
Wazne jest jak masz ustawione opcje przelaczenia swiatel, ja mam na wczesnie i nie narzekam na bledy

lucasnetwork
Junior Member

Post autor: lucasnetwork » 09.04.2018, 14:14

Fakt faktem, dużo aut na automacie przy deszczu nie przełącza świateł na mijania. Nie ma nawet takiej opcji do ustawienia, a kierowcy w deszczu wyłączają myślenie i nie włączają świateł, co budzi grozę.

Na szczęście na odwrót nie wariuje, ale to łatwiej zauważyć, bo w aucie też wtedy ciemniej o szarówce. Podświetlenie przycisków chyba wtedy też nie działa i coś wydaje się podejrzane :)

W ustawieniach mam na wcześnie, bo myślałem, że to jest od przełączania świateł mijania / drogowych. W sensie, że drogowe automat włącza szybciej po minięciu auta.

mmks423
Member

Post autor: mmks423 » 05.10.2020, 15:48

Mam podobny problem z czujnikiem świateł i deszczu.
Zaczęło się już w wakacje, przy ładnej pogodzie, bezchmurnym niebie gdy auto wjechało w szpaler wysokich drzew rzucających cień, zapalały się światła mijania. Teraz problem jest taki, że rano po odpaleniu, nawet przy ładnej, słonecznej pogodzie palą się światła mijania. Dopiero jak zgaszę auto i odpalę za chwilę, wszystko wraca do normy i światła działają jak trzeba. Czujnik deszczu natomiat, po odpaleniu auta, gdy pada deszcz i cała szyba jest zalana wodą, ma laga i trzeba mu pomóc ręcznie, dopiero chodzi poprawnie.
Pisał ktoś wcześniej w tym temacie, że można ustawić światła na wcześniej/później. Ale gdzie to można ustawić? W opcji Oświetlenie jest tylko ustawienie załączania doświetlania zakrętów, Jako Dynamiczne światła kierowane.
Wizyta w ASO niewiele pomogła. Wgrali nowego softa, ą światła żyją swoim życiem. Poszło zapytanie wyżej co robić.
Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?

PLASTI
Member

Post autor: PLASTI » 06.10.2020, 00:14

A ja tak myśle, czy nie przestawiła ci sie godzina w systemie.... zauważyłem ze po określonej godzinie czy jasno czy ciemno włącza światła 18/19sta. Miałem tez tak w Superbie... mogło być jasno, ale jak przyszła pewna godzina światła włączone...
Może się mylę.... jakoś nie zwracałem na to uwagi większej....

Arteon B 2.0 TDI 150KM DSG - 2020 - ManganGrey

ODPOWIEDZ