Arteon vs Audi A4
Arteon vs Audi A4
Witam Panowie.
Własnie kupuję nowe auto, najpierw miał być Superb, ale że nie ma od ręki nic sensownego,
a nie chcę zamawiać do produkcji i z uwagi na zmianę silnika 280 PS na 272 PS z GPF,
zacząłem myśleć o Arteonie. No i właśnie tu pytanie do Was - czy dysponując budżetem w okolicach 200 kPLN
kupilibyście drugi raz Arteona ? Czy może lepiej dołożyć do Audi ?
Mam na oku takie dwa egzemplarze:
Arteon Rline z silnikiem 280 PS:
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... adf24b26c1
lub
Audi A4 z Silnikiem TFSI 252 PS Quattro
https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a4-l ... e462204f03
Oba w bardzo podobnej cenie transakcyjnej - okolice 200k PLN.
Arteon to demo dealera z przebiegiem 16 kkm, rocznik 2017.
Audi jest nowe, bez przebiegu rocznik 2017.
Wyposarzeniowo jest bardzo podobnie. Arteon ma dodatkowo panoramiczyny dach i fotele z pamięcią, ale na tym mi tak bardzo nie zależy.
Co byście wybrali ?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i przemyślenia.
Pozdrawiam
Własnie kupuję nowe auto, najpierw miał być Superb, ale że nie ma od ręki nic sensownego,
a nie chcę zamawiać do produkcji i z uwagi na zmianę silnika 280 PS na 272 PS z GPF,
zacząłem myśleć o Arteonie. No i właśnie tu pytanie do Was - czy dysponując budżetem w okolicach 200 kPLN
kupilibyście drugi raz Arteona ? Czy może lepiej dołożyć do Audi ?
Mam na oku takie dwa egzemplarze:
Arteon Rline z silnikiem 280 PS:
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... adf24b26c1
lub
Audi A4 z Silnikiem TFSI 252 PS Quattro
https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a4-l ... e462204f03
Oba w bardzo podobnej cenie transakcyjnej - okolice 200k PLN.
Arteon to demo dealera z przebiegiem 16 kkm, rocznik 2017.
Audi jest nowe, bez przebiegu rocznik 2017.
Wyposarzeniowo jest bardzo podobnie. Arteon ma dodatkowo panoramiczyny dach i fotele z pamięcią, ale na tym mi tak bardzo nie zależy.
Co byście wybrali ?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i przemyślenia.
Pozdrawiam
Re: Arteon vs Audi A4
Jeżeli wielkość A4 ci nie przeszkadza i nie jest dla ciebie za ciasno to bierz A4.
Jeżeli jest ciasno to dołóż i kup nowego Arteona, bo demówka 16kkm jest mocno złachana mechanicznie zapewne.
Jeżeli jest ciasno to dołóż i kup nowego Arteona, bo demówka 16kkm jest mocno złachana mechanicznie zapewne.
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
Też bym wolał A4 z pośród tych dwóch, szkoda że nie kombi bo miejscem jest dużo mniejsza do Artka. Ja drugi raz bym nie kupił nowego samochodu ( Arteon jest pierwszym i ostatnim zapewne )
VW Arteon R-Line 2.0 TSI 190
Jeżeli większa ilość miejsca z tyłu nie ma znaczenia, wybrałbym A4, tylko w Avancie. Pamiętaj tylko, że szykuje się jakiś FL A4 w tym roku.
A ja jako, że mam dobrze objeżdzone nowe A4 i równiez już Arteona (wlaśnie stuknęło 10k), chciałbym zapytać w czym A4 jest od Arteona lepsze. Bo na pewno nie jeździ lepiej. Argumenty o prestiżu i złotych klamkach w audi prosze pominąć bo uważam je w przypadku A4 za żarcik towarzyski. Mile widziane argumenty od użytkowników którzy znają auto lepiej niż z jazdy próbnej.
Alternatywy upatrywałbym raczej w F30 czy F34. To jezdzi trochę inaczej(lepiej).
Alternatywy upatrywałbym raczej w F30 czy F34. To jezdzi trochę inaczej(lepiej).
-
- Member
A4 obok Arteona wygląda jak ubogi krewny... Sorry tak prawda. Oczywiście może trochę bardziej premium materiały ale bez przesady. Jakbyś porównywał A5 A6 to co innego...
W którym aucie będzie lepsze wyciszenie wnętrza ?
Dla mnie główny plus dla Audi, to napęd quattro.
Na minus oczywiście wielkość auta.
Dla mnie główny plus dla Audi, to napęd quattro.
Na minus oczywiście wielkość auta.
Jeśli mówimy o nowym A4 względem Arteona po 16kkm niewyżytych klientach to co można koledze doradzić?
Jasne że A4 to nie jakieś wow do Arteona, ale cena to cena. 200 kPLN górny limit + 280 KM a nie ten po zmianach.
Ale wydaje mi się że z placu spokojnie na 8% można złapać. Także skoro cena katalogowa to 205k - 8% daje 188k za nowego Arteona 280 KM.
Plus 2-3 pakiety i równe 200 kPLN jak znalazł..
Jasne że A4 to nie jakieś wow do Arteona, ale cena to cena. 200 kPLN górny limit + 280 KM a nie ten po zmianach.
Ale wydaje mi się że z placu spokojnie na 8% można złapać. Także skoro cena katalogowa to 205k - 8% daje 188k za nowego Arteona 280 KM.
Plus 2-3 pakiety i równe 200 kPLN jak znalazł..
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
Czyli samochodu demo raczej byście unikali ?
Ale z drugiej strony przecież jest gwarancja.
Ale z drugiej strony przecież jest gwarancja.
Maiłem poprzednio nowe Audi A4 avant, wielkość wnętrza była żenująca, jakość taka sobie, wcale nie lepsza niż w VW (skrzypiące fotele, rdza na siłownikach klapy, słabe łożyska piast).
Arteon w wersji z podwójnymi szybami jest cichszy, i duuuużo większy.
W audi natomiast podobał mi się serwis, naprawdę się starali wszystko naprawiać.
Arteon w wersji z podwójnymi szybami jest cichszy, i duuuużo większy.
W audi natomiast podobał mi się serwis, naprawdę się starali wszystko naprawiać.