Sprawy olejowe
Sprawy olejowe
Jestem ciekawy jaka „moda” olejowa panuje wśród użytkowników Arteonów. A mianowicie:
1. Czy wymieniacie olej po pierwszych 2-3 tysiącach kilometrów?
2. Jaki olej jest teraz w „modzie”? Motul, Millers, Liqui Moly, a może Castrol z beczki z ASO?
3. Wymiana long life czy co 15 tysięcy kilometrów?
Jestem ciekawy Waszych poglądów.
Zrobiłem właśnie 3 tysiące kilometrów i się zastanawiam czy zmieniać i na co. I gdzie
1. Czy wymieniacie olej po pierwszych 2-3 tysiącach kilometrów?
2. Jaki olej jest teraz w „modzie”? Motul, Millers, Liqui Moly, a może Castrol z beczki z ASO?
3. Wymiana long life czy co 15 tysięcy kilometrów?
Jestem ciekawy Waszych poglądów.
Zrobiłem właśnie 3 tysiące kilometrów i się zastanawiam czy zmieniać i na co. I gdzie
Re: Sprawy olejowe
Ja zmieniłem po 3kkm. Kolejna zmiana po 15kkm. Kolejna po 30 kkm i dalej co 15 kkm. Na wczasy zabieram olej na zmianę.
Ravenol 0W30. Zmiana w ASO.
Ravenol 0W30. Zmiana w ASO.
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
Też wymieniłem po 3 tys,olej Motul XClean 5W30. Co do następnej wymiany pewnie wcześniej zrobię niż komputer podpowiada.
Wydaje mi się że jest nieco szybszy
Wydaje mi się że jest nieco szybszy
2.0 TSI 190 KM
- Blazio1946
- Posting Freak
Nie wymieniłem po 6k, samochód jeździ
Ja myślę że i do 100k by dociągnął na dolewkach.
Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem, który się specjalizuje w VAG i powiedział, żebym przyjechał na pierwszą wymianę po 15k km. Na moje pytanie czy warto wymieniać olej po pierwszych 2-3k km, skrzywił się i powiedział, że to nie te czasy. Jedynie naciska, żeby pomimo trybu Long Life, wymieniać co 15k km.
teraz silniki na etapie fabryki przechodzą moment docierania i czyszczenia z opiłków.. ale ja się nie znam
Podaj link do jakiegoś artykułu lub filmu. Chętnie obejrzę ten bezsensownie "kosztowny" proces docierania 10 milionów silników VAGa rocznie. Naprawdę chcę to zobaczyć..