Marcin24a pisze: ↑05.11.2018, 21:24
michnik pisze: ↑05.11.2018, 20:11
Sam mam benzynę i przypominam wszystkim przeciwnikom diesli, że VW benzyny z bezpośrednim wtryskiem paliwa emitują do 10 x więcej szkodliwych cząstek stałych o wiele groźniejszych dla zdrowia nie te dieslowskie bo dużo mniejsze.
Póki benzyny nie będą miały DPF czy GPF ja bym nie wyrokował co gorsze. Pomijam sprawę ile benzyna pali więcej na 100km. Dużo więcej.
I proszę nie przekonywać mnie, że Arteon będzie cały czas palił 6 litrów.
Da się tyle wycisnąć (sprawdzałem) tylko pytam po co w takim razie ktoś wyciskający te 6 litrów na 100 kupił sobie Arteona ? To nie lepiej Golfa czy Polo ?
Arteon jest dla
frajdy i tylko do tego. A frajda to nie jest jazda 110 czy nawet 120 km/h. Bo moja żona pyta mnie wtedy dlaczego wyprzedza nas Cinquecento ? A ja na to, że chcę zejść ze średnią poniżej 5.8.
Dało się, tylko frajda to nie była.
Nie oszukujmy się, zarówno ci z TDI jak i z TSI pod maską. Ekologiczny to jest rower.
Zgadzam się z kolegą, merytorycznie i poparte wiedzą.
Wystarczy w google wpisać i zobaczyć normy euro 5 czy 6 dla diesli i benzyny i się okaże ze auta benzynowe z bezpośrednim wtryskiem produkują też PM i to wcale nie mniej niż diesle.
dokladnie jak piszesz, jak chcesz malo palic kup hybryde toyoty lub nissana Leafa,
Arteon sluzy do jazdy i uciechy z motoryzacji, sam chcialem TSI280, ale wybralem TDI240, (pierwszy raz tanszy diesel niz benzyna:)),
Ekologia? hmm poprostu technologia hybryd sie nie sprzedawala wiec na sile wsiskaja nam kity ze diesle sa zle i trują , jak 20 lat chwalono diesle, w wysciga nawet zaczeto stosowac ( 24Lamans, Dakar, nawet do F1 myslano), tak teras diesel be
A pamietacie energooszczedne zarowki? to samo bylo ze normane zle tylko energoszczede kupowac, teras to te energoszczedne zle bo gazy itd, ledy teras w modzie , za 10-15 lat beda hybrydy bo nowa technologia wejdzie i trzeba bedzie sprzedac