System Pre-Crash
System Pre-Crash
Witam wszystkich forumowiczów!
Przymierzam się do zakupu Arteona 2.0 TSI 190 KM, postanowiłem się więc zarejestrować i poczytać trochę, zanim podejmę ostateczne decyzje i wybiorę odpowiednią konfigurację
Analizując rachunek kosztów i korzyści przy dobieraniu wyposażenia dodatkowego, zastanawiam się czy dobrać Aktywny system ochrony pasażerów Pre-Crash. Na Pakiet Drogowy Plus się raczej nie zdecyduję (choć początkowo myślałem, że Pre-Crash nie może być domówiony bez Pakietu Drogowego Plus, ale konfigurator pozwala), ale nad Pre-Crash, z uwagi na niewielki koszt, zastanawiam się. I tu moje pytanie, czy ktoś dobierał może tę opcję, czy warto? Będę wdzięczny za sugestie
Przymierzam się do zakupu Arteona 2.0 TSI 190 KM, postanowiłem się więc zarejestrować i poczytać trochę, zanim podejmę ostateczne decyzje i wybiorę odpowiednią konfigurację
Analizując rachunek kosztów i korzyści przy dobieraniu wyposażenia dodatkowego, zastanawiam się czy dobrać Aktywny system ochrony pasażerów Pre-Crash. Na Pakiet Drogowy Plus się raczej nie zdecyduję (choć początkowo myślałem, że Pre-Crash nie może być domówiony bez Pakietu Drogowego Plus, ale konfigurator pozwala), ale nad Pre-Crash, z uwagi na niewielki koszt, zastanawiam się. I tu moje pytanie, czy ktoś dobierał może tę opcję, czy warto? Będę wdzięczny za sugestie
- pablo_bios
- Member
- Kontakt:
Re: System Pre-Crash
Bierz(przyda się przy zagapieniu itd) i życzę żebyś nigdy nie musiał w pełni sprawdzić jego działania
Dlaczego nie chcesz brać Drogowego Plus? Jedna z najlepszych opcji do wzięcia.
Dlaczego nie chcesz brać Drogowego Plus? Jedna z najlepszych opcji do wzięcia.
www.instagram.com/pablobios
www.project-car.pl
Profesjonalne doradztwo przy zakupie samochodu.
tel. 725 081 724
tel. 725 081 724
Pakiet drogowy plus to według mnie obowiązkowa pozycja. Ja bardziej się zastanawiam nad dodatkową ochroną silnika i skrzyni biegów oraz dodatkowych kurtyn do tyłu(rzadko jeżdżę w więcej niż 2 osoby).
Również mam dylemat z DCC brać czy nie
Również mam dylemat z DCC brać czy nie
Obowiązkowa z uwagi na Emergency Assist (na forum pojawiły się wypowiedzi, że sposób jego działania pozostawia wiele do życzenia) czy z bardziej z uwagi na pozostałe systemy nim objęte: asystent zmiany pasa, wyjazdu z miejsca parkingowego i jazdy w korku?
Asystent zmiany pasa działa znakomicie, oprócz tego, że ostrzega lampką to jeszcze „trzyma” kierownicę jeśli sie zagapisz. Wg mnie podstawowa opcja w Arteonie, powinna być w standardzie. Bierz bo będziesz żałował
PreCrasha i DCC nie mam, w obu opcjach podstawowe elementy systemu (pasy, amory) ulegają zużyciu, więc postanowiłem nie brać (instrukcja wspomina, że komputer może poprosić o wymianę pasów, nie mówi natomiast jak często). Tylne poduszki są kontrowersyjne jeśli wozisz dzieci (wg niektórych źródeł potrafią zaszkodzić dzieciom, chociaż zdania są podzielone).
PreCrasha i DCC nie mam, w obu opcjach podstawowe elementy systemu (pasy, amory) ulegają zużyciu, więc postanowiłem nie brać (instrukcja wspomina, że komputer może poprosić o wymianę pasów, nie mówi natomiast jak często). Tylne poduszki są kontrowersyjne jeśli wozisz dzieci (wg niektórych źródeł potrafią zaszkodzić dzieciom, chociaż zdania są podzielone).
- pablo_bios
- Member
- Kontakt:
Zdecydowanie z uwagi na to, co dostajesz w tym pakiecie. Z Drogowym Plus jazda na trasie to przyjemność, możesz spokojnie okręcić sobie wodę, czy rozpakować kanapkę, bo autko prowadzi się samo, w korku w mieście też. Poza tym znacząco zwiększa to bezpieczeństwo. Asystent wyjazdu jest mega pomocny, bo Arteon to kawał samochodu
W mieście na parkingach, jak obok mnie dwa SUVy staną, to sprawdza się idealnie
No jak PreCrash ci zablokuje pasy protechnicznie, to wiadomo że się zużyją, ale może też uratować życie. Z resztą inne jego funkcje też są bardzo pomocne. Bez DCC jazdy sobie nie wyobrażam Jaką masz felgę i silnik?Salvatore pisze: ↑16.11.2018, 08:46PreCrasha i DCC nie mam, w obu opcjach podstawowe elementy systemu (pasy, amory) ulegają zużyciu, więc postanowiłem nie brać (instrukcja wspomina, że komputer może poprosić o wymianę pasów, nie mówi natomiast jak często). Tylne poduszki są kontrowersyjne jeśli wozisz dzieci (wg niektórych źródeł potrafią zaszkodzić dzieciom, chociaż zdania są podzielone).
www.instagram.com/pablobios
www.project-car.pl
tel. 725 081 724
tel. 725 081 724
Asystent jazdy w korku i Emergency Assist można zakodować w seryjnym Arteonie. Z pakietu drogowego plus jedynie Side Assist wymaga montażu dodatkowego wyposażenia.
Apropos pre-crash, z tego co widzialem - to rowniez w przypadku gdy ktos na Ciebie najezdza zaczyna mrygac swiatlami - po kilku wzjazdach w zyciu w mój tył wszelkich zagapionych, stwierdzam ze jesli to ma zadzialac chociaz raz i sie sprawdzic to juz jest tego warte.
Napinacze pirotechniczne są i bez PreCrash, PreCrash to napinacze elektryczne, które nie w każdej sytuacji mogą zadziałać. Instrukcja wspomina, że "komputer" będzie prosił o wymianę całych pasów, nie wspomina tylko kiedy...pablo_bios pisze: ↑16.11.2018, 11:30No jak PreCrash ci zablokuje pasy protechnicznie, to wiadomo że się zużyją, ale może też uratować życie. Z resztą inne jego funkcje też są bardzo pomocne. Bez DCC jazdy sobie nie wyobrażam Jaką masz felgę i silnik?
DCC testowalem w trzech autach - Superb, Kodiaq i Arteon i w żadnym nie przypadł mi do gustu - na Sport plomby wypadają a na Komfort nieprzyjemnie buja na boki. Mam felgę 18 i silnik 190TSI, ale testowałem różne kombinacje. Wiem, że są osoby, które bez DCC do samochodu nie wsiadają, ale mnie póki co system nie przekonał.
Natomiast wracając do oryginalnego pytania, wg mnie konfiguracja minimum to pakiet premium, pakiet innowacyjny, pakiet drogowy plus, easy open i ciemne szyby No i sensowny silnik, IMO do tej wielkości, klasy i pułapu cenowego auta 190KM to minimum, ale każdy wybiera dla siebie 280KM to jest już miód, ale przepaść cenowa między 190TS a 280TSI jest ogromna.
Jeśli w/w dodatki nie mieściłyby się w moim budżecie to wziąłbym tańsze auto.
-
- Member
System PreCrash przy próbie włączenia info „funkcja jest obecnie niedostępna” ktoś tak miał ?
W ASO zrobili aktualizacje systemu...
W ASO zrobili aktualizacje systemu...