- faktycznie, na zimnym to słychać i jakby z podwozia, metaliczny dźwięk jakby niedokręcona osłona termiczna/wydech?

Porownujess do B8 na ustawieniach w Arteonie comfort czy normal?
Też przesiadłem się z B8 na 18" felgach.ppablosss pisze: ↑22.12.2018, 21:20Minęło 10.000 km w trzy miesiące, kiedy odebrałem nowego Arteona R-line w kolorze silver piryt.
Auto spisuje się świetnie!
Napęd 4x4 super, DCC super pomimo kół 20 cali - mam taki komfort jak w Pasku B8 na 18 calach. Teraz na zimowych 18 calach w trybie comfort auto po prostu płynie.
Jedyne, co czasami lekko irytuje to jadąc trasą na 7 biegu tak ok. 140-150 km/h wciskając lekko pedał gazu jest taka dziwna wibracja. Kiedy wcisnę mocniej znika.
Sprzęt audio - czytałem na tym forum różne opinie i powiem tak: słucham muzy głównie ze Spotify i jeśli są w miarę nowe utwory (nie lata 70 czy 80) to chodzi pięknie jak na serię (nie mam Dynaaudio). Na starych kawałkach brak basu ale to zrozumiałe.
Moje podsumowanie tego kwartału z Arteonem, po przejechaniu 10.000 km - auto piękne, świetnie wyposażone, zwraca uwagę na drodze, podoba się praktycznie każdemu z moich znajomych, jest komfortowe w dłuższe podróże. Ma świetne systemy bezpieczeństwa, bardzo dobre zawieszenie.
Po przesiadce z najlepszego (moim zdaniem) w swojej klasie Passata B8 odczuwam sporą różnicę in plus na korzyść Arteona.
Cały czas uważam, że za te pieniądze nie da się kupić tak pięknego i tak dobrze wyposażonego, nowego samochodu w tym segmencie. Samochód ani trochę mi się nie nudzi, wciąż baaardzo cieszy, a nie mam już 18 lat, aby się podniecać autami. Czasami mam wrażenie, że niektóre negatywne komentarze na tym forum pisane są na zamówienie. Polecam samochód zdecydowanie.
W Passacie B8 nie miałem aktywnego zawieszenia DCC. Szczerze mówiąc bałem się trochę tych 20 cali w Arteonie, ale niepotrzebnie, bo samochód i zawieszenie wydają się być zaprojektowany dla takich kół. Oczywiście trzeba uważać na krawężniki przy parkowaniu itd, bo to tylko 35 mm profilu opony, jednak jeśli ktoś się obawia 20 cali w Arteonie z DCC to proszę się nie martwić - świetnie działa :-)