Arteon - hamulce
Re: Arteon - hamulce
Już widzę jak ATE stworzy specjalną mieszankę dla Arteona. Zapewne chodzi o jakąś wyjątkową niemiecką homologację, TUV, testy itp. Nie włożyli tego do testów w Arteonie bo to kasa. A samochód jest na runku 2 lata i sprzedaż części poza ASO jest zerowe. A klocek będzie dokładnie ten sam bo mają jedną okładzinę spełniającą homologację R90. Chcesz wierzyć w te niemieckie opowieści to twoja sprawa. Bzdury i nic więcej.
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
Klocki kosztowały mnie 220 zł + wymiana
Na chwilę obecną nie słychać nic podczas hamowania, nie ma też efektu "przyklejania się klocka do tarczy"
Obiektywnie będzie można stwierdzić za jakiś czas jak się dotrą i ułożą do tarcz.
Nie, tarcze zostały stare. Tzn stare jak stare 13 tys. przebiegu więc starymi za bardzo nie można ich nazwać
Jeśli możesz sprawdzić czy te klocki na tył miały dokładnie takie oznaczenie:
ATE 13.0470-7294.2
EAN: 4006633421898
Pytam bo mam 12 000 i zaczyna mi tył huczeć i też mnie to czeka wcześniej niż póżniej.
Wszystko przez te cholerne osuszanie tarcz w czasie deszczu.
Tarcze mam jak nowe, żadnego rantu.
-
- Senior Member
Wszyscy sie zgadzaja na wymiane tarcz na własny koszt w rocznych samochodach bedacych na gwarancji z przebiegiem do 50k?
Nie chodzi o zgadzanie się. Chodzi o wybór pomiędzy:
a) ciągły wkurw podczas jazdy i ciągłe hejtowanie na ASO (uzasadnione, ale nadal),
b) wymiana na aftermarket i (miejmy nadzieję) spokój.
Generalnie szkoda życia na zawracanie sobie głowy beznadziejnym serwisem, lepiej wydać parę stówek i mieć spokój. Narzekając i się denerwując najbardziej szkodzisz sobie. Ale tych co wolą wojować z serwisem też rozumiem.
a) ciągły wkurw podczas jazdy i ciągłe hejtowanie na ASO (uzasadnione, ale nadal),
Generalnie szkoda życia na zawracanie sobie głowy beznadziejnym serwisem, lepiej wydać parę stówek i mieć spokój. Narzekając i się denerwując najbardziej szkodzisz sobie. Ale tych co wolą wojować z serwisem też rozumiem.
-
- Senior Member
Salwatore- zgadzam się z Tobą ze czasem "szkoda prądu". Zastanawia mnie tylko czy nie szkodzimy sami sobie poniewaz serwis i centrala podobnie potraktuje wszystkich. Gorzej- jezeli wartosc naprawy bedzie wysoka.
Dokładnie też mam takie zdanie. Pojechałem na serwis powiedzieli co powiedzieli. Nie to nie, szkoda nerwów.Salvatore pisze: ↑27.02.2019, 17:33Nie chodzi o zgadzanie się. Chodzi o wybór pomiędzy:
Jeszcze to nie jest jakiś bardzo duży koszt, więc można się pokusić.
Tym bardziej, że jest to układ hamulcowy i kwestia bezpieczeństwa.
Niestety pudełka po nich już nie mam, a na fakturze nie mam napisanego numeru katalogowego, ale z tego co wiem to nie było żadnego problemu żeby znaleść je w programie serwisowym. Myślę,że w każdym dobrym sklepie z częściami samochodowymi dobiorą.michnik pisze: ↑27.02.2019, 16:14Jeśli możesz sprawdzić czy te klocki na tył miały dokładnie takie oznaczenie:
ATE 13.0470-7294.2
EAN: 4006633421898
Pytam bo mam 12 000 i zaczyna mi tył huczeć i też mnie to czeka wcześniej niż póżniej.
Wszystko przez te cholerne osuszanie tarcz w czasie deszczu.
Tarcze mam jak nowe, żadnego rantu.
-
- Senior Member
Masakra. W hurcie te klocki kosztuja pewnie 50zl. Zamiast pokryc taki koszt i wyjsc z twarzą- VW pokazuje swoje podejscie do klienta.