Poprawa jakości dźwięku seryjnego nagłośnienia
Re: Poprawa jakości dźwięku seryjnego nagłośnienia
Ktoś wyciszał?? W ogóle pod audio?? Może się wypowiedzieć czy warto?
R-Line 2.0 TDI 400Nm 190 KM DSG7 - Kurkuma - Stage1 - 480Nm 231KM
Wyciszałem i wytłumiałem drzwi samodzielnie. Czy warto? Jeśli jesteś w stanie zaakceptować zwiększoną o kilka kg masę auta - na pewno warto. Nawet seryjne audio gra lepiej z zakresie niskich częstotliwości. Wygłuszanie nie ma większego wpływu na średnie i wysokie tony. Poza tym ogólnie jest nieco ciszej w aucie a drzwi zamykają się z większą "dostojnością". No i po takim zabiegu wreszcie nic nie będzie w drzwiach trzeszczeć.
Cena zależy w głównej mierze od użytych materiałów. Ja oklejałem topowymi matami STP Aero po 65zł 1szt. Na przednie drzwi potrzeba po ok. 2 maty na tylne po ok. 1,5 maty. Pianka ok. 0,5m2 na drzwi. czyli przy samodzielnym oklejaniu najlepszej jakości materiałami wyjdzie w sumie za 4 drzwi ok. 500zł + kilka wypitych piwek ...........radocha, że zrobiło się coś samodzielnie gratis
Ostatnio zmieniony 26.06.2019, 20:36 przez Noetra, łącznie zmieniany 1 raz.
Noetra, dużo jest przy tym roboty ? Ciężko się ściąga boczki drzwi ? Masz jakieś materiały pomocnicze jak sie za to zabrać ?
Nie ma dużo roboty. Dla mnie to była raczej przyjemna zabawa. Boczki ściąga się bardzo prosto. Trzeba odkręcić dwie śrubki z podłokietnika, zluzować mocowanie dolne i odpiąć boczek zaczynając od dołu, pamiętając cały czas, że boczek jest jakby "zawieszony" od góry (nie wolno szarpać ani podważać u góry). Potrzebne do tego są plastikowe łyżki tapicerskie (na allegro za parę groszy) no i troszkę ładnej pogody.
Przy niezłym tempie jedne drzwi można ogarnąć w godzinkę. Mi wychodziło nieco dłużej bo miałem przerwy technologiczne na piwko
Robiłeś jakieś fotki ?, oczywiście nie z przerw technologicznych
R.I.P. Arteon 2.0tdi 190km R-line
Arteon 2.0tsi 190km R-line
Fotki warto mieć by wiedzieć gdzie są otwory montażowe instalacji.
Aha dodam, że trzeba zaopatrzyć się w zaczepy do tapicerki bo przy montażu/demontażu zawsze jakiś może pęknąć. Do kupienia niedrogo w ASO.
Faktycznie temat jest do ogarnięcia .
R.I.P. Arteon 2.0tdi 190km R-line
Gratulacje i dzięki za wyczerpującą odpowiedź.Noetra pisze: ↑26.06.2019, 17:46Wyciszałem i wytłumiałem drzwi samodzielnie. Czy warto? Jeśli jesteś w stanie zaakceptować zwiększoną o kilka kg masę auta - na pewno warto. Nawet seryjne audio gra lepiej z zakresie niskich częstotliwości. Wygłuszanie nie ma większego wpływu na średnie i wysokie tony. Poza tym ogólnie jest nieco ciszej w aucie a drzwi zamykają się z większą "dostojnością". No i po takim zabiegu wreszcie nic nie będzie w drzwiach trzeszczeć.
Cena zależy w głównej mierze od użytych materiałów. Ja oklejałem topowymi matami STP Aero po 65zł 1szt. Na przednie drzwi potrzeba po ok. 2 maty na tylne po ok. 1,5 maty. Pianka ok. 0,5m2 na drzwi. czyli przy samodzielnym oklejaniu najlepszej jakości materiałami wyjdzie w sumie za 4 drzwi ok. 500zł + kilka wypitych piwek ...........radocha, że zrobiło się coś samodzielnie gratis
Ja jednak będę szukał fachowca z "normalnym" cennikiem
Dobrze widzę, w drzwiach jest tylko jeden głośnik przy Dynaaudio ????
R-Line 2.0 TDI 400Nm 190 KM DSG7 - Kurkuma - Stage1 - 480Nm 231KM
Też jestem ciekawy. Czy przy Dynaudio jest coś pod środkową "kratką" w drzwiach? A jeśli nie ma to czy jest tam miejsce zeby coś założyć?
W Dynaudio są głośniki średniotonowe w przednich drzwiach z tym, że tak jak tweetery są przymocowane do boczka a nie do drzwi.