Przekłamany dystans w statystykach "od tankowania"
Re: Przekłamany dystans w statystykach "od tankowania"
A sprawdzali najprostszą rzecz jak pływak. Chyba że tu już jakas kosmiczna technologia zawitała i widać jej efekty.
Arteon R-line 2.0 TDI 190 KM
Nie mam pojęcia. Na razie wiem że to "niemożliwe". Niestety nie mam czasu zostawić temu kto tak pierdoli w ASO samochodu z 1l w baku i zasięgiem 120 km. I niech kurwa jedzie w pizdu. I da znać czy niemożliwe. To jest kurwa niebezpieczne. Po prostu. Szczęście że w trybie Eko doczłapałem się do węzła. Ale musiałem się ustawić na wysepce między pasami bo bym nie wjechał na skrzyżowanie. A najlepsze że za 5 km był tunel przed Zgorzelcem. I co wtedy? Zajęty pas w tunelu? Załatwienie sprawy finansowo przez serwis z niemieckiego ASO uważam za żenujący. Inaczej tego nie da się określić.
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
Zastanawiam się czy u siebie nie sprawdzić czy dobrze pokazuje bo cały czas nie mam pewności jaki tam siedzi zbiornik. Wg instrukcji 60 l bo 66 l to tylko 280 i 240 KM. Przy zasięgu poniżej 100 KM tankuje niecałe 59 litrów i pytanie czy został jeszcze litr czy 7 ... Obawiam się tylko problemów bo jak w dieslu zabraknie wahy to mogę nie odjechać po dotankowaniu.
Arteon R-line 2.0 TDI 190 KM
280 ma zbiornik 72l + 1l rura do wlewu paliwa. Na bank. Dzisiaj serwis paliwowy VW Germany AG wlał mi do pustego baku 5l. I po 10 km jazdy 50-70 km/h dotankowałem pod korek 67.5l.
HeHe mi dzisiaj przy powrocie z 3 City pokazał zasięg 140 km przy średniej 9.3, trochę się śpieszyłem ale jeszcze nie było rezerwy. Potem zapaliła się rezerwa i pokazało chyba jakieś 78 km. Zalałem pod korek 67,5 l. przy silniku 2.0 tsi 190 ps. Qźwa trudno ogarnąć ile jest tego paliwa w zbiorniku. Czasami mam średnią przy jeździe po mieście 8.1, ale to wcześnie jak wszyscy śpią są puste drogi i mnie nikt nie spowalnia, i ja nikogo Ale czy to prawda z tym liczeniem przez kompa. Może trzeba samemu skalibrować komputer.
Arteon Elegance 2.0 TSI 190 ps
Skoro do 280 wchodzi 72l to nie można zrobić czegoś takiego, że zaatakuje się na full łącznie z rurą. Podjezdzamy do ASO i oni ustawia na kompie, że wtedy jest teoretyczny Max czyli 66l? Będzie zapas kilku l nawet jak wg kompa będzie 0l. Wtedy znowu po tankowaniu do maxa będzie widzieć 66l bo taka jest wartość Max. A my znowu będziemy mieć kilka l zapasu.
- Blazio1946
- Posting Freak
Z tego co pamietam to w obd11 jest kalibrowanie zbionika paliwa.
Niestety próbowałem z marnym skutkiem. Kody że strony obd11 nie działają.
W sumie chyba tak mam w swoim Artku bo odblokowałem sobie przez OBD wyświetlanie ile jest możliwe paliwa do zatankowanie i podaje wartości zaniżone tj. np. 15l a wchodzi 20l. Zatem wydaje mi się, że nie powinienem mieć tego problemu co kolega @Rkarcz.
Nie wiem jak gamonie mogli tego nie ustawić skoro jak szwagier co pracował w VW Antoninek mówił, że paliwa to zawsze wlewali idealnie odmierzaną ilość przy nowym aucie. Robił to automat, więc nie było pomyłki.
@Rkarcz jedyna opcja jest taka, że nagle ostatnie 100km zmieniałeś styl jazdy ze spokojnej na dynamiczną i komputer nie nadążał obliczać. Jednak z tego co kojarze styl masz jednakowy, cegła na gaz.
Nie wiem jak gamonie mogli tego nie ustawić skoro jak szwagier co pracował w VW Antoninek mówił, że paliwa to zawsze wlewali idealnie odmierzaną ilość przy nowym aucie. Robił to automat, więc nie było pomyłki.
@Rkarcz jedyna opcja jest taka, że nagle ostatnie 100km zmieniałeś styl jazdy ze spokojnej na dynamiczną i komputer nie nadążał obliczać. Jednak z tego co kojarze styl masz jednakowy, cegła na gaz.
- Blazio1946
- Posting Freak
To wskazanie ilość paliwa możliwa do zatankowania zawsze pokazuje mniej niż wlejesz, też tak mam. Za to nie mam żadnych takich przygód jak kolega Rkarcz.
Mi dość dokladnie pokazuje zasięg i mialem też sytuacje, że ze wskazaniem 10km zasiegu spokojnke ten 10km czy nawet wiecej przejechałem.
Problem Rkarcz jest dość wkurzajacy i pisalismy już rok temu o tym w wątku dot spalania albo wad czy usterek. Dziwi mnie,że aso tak długo się z tym buja i udają, że wszystko gra.