Arteon - hamulce
-
- Senior Member
Re: Arteon - hamulce
Artpe -"prawie premium" . Ps. Osobiście sugeruje zglaszac sie na wymianę nawet na te same ale nowe tarcze i klocki. Moze wizyty w serwisie częste ale : hamulce zawsze nowe i sprawne, pewnosc ze mamy gwarancje, nie ponosimy kosztow, vw im wiecej ma spraw (kosztow) tym wieksza szansa ze zmierzy sie z tematem.
Chlop ma kompleksy i probuje je tu leczyc opluwajac wszystko co sie da. Zbanowac na kilka miesięcy dla profilaktyki i tyle.Artpe pisze: ↑22.12.2019, 23:02Co z Tobą nie tak,nie znasz innych słów jak cyt. gownoburza itp?Ciagle piszesz o "panice gwarancyjnej czy sraczce" ...czy o grubości portfela....to swoistego rodzaju pogarda dla czytających to forum. Czy tak trudno zrozumieć że dla większości Twoje propozycje są nie do zaakceptowania?A Ty w kółko swoje...wypowiedziales się raz..wystarczy. Tym bardziej że slownictwo rodem z budowy.....Za każdym razem Twoje komentarze zieja niespotykaną agresja... To wstyd czytać takie...na forum użytkownikow auta prawie premium.
eRlinia 2.0 teesi + blisko 600 Nm w ośce
No prawie... bo tak traktuje tego Passata + Przy przebiegu 20tys tez miałem tylne hamulce wymieniane na koszt ASO, trochę to trwało,zanim łaskawie VW zgodził się .. Teraz mam 34 tys i jest ok, nawet z dużych predkości nie dudni. Z tego co pamietam to nie tylko winny jest słaby materiał klockow, ale systemy odpowiedzialne za prawidłowe utrzymywanie samochodu np w zakrętach, dohamowuja pojedyncze koła tylne itp. Nie znam się na tym i nie musze, nie mam zamiaru kombinować i zakładać nie dedykowanych części.Jacekpolok pisze: ↑23.12.2019, 00:23Artpe -"prawie premium" . Ps. Osobiście sugeruje zglaszac sie na wymianę nawet na te same ale nowe tarcze i klocki
Po 1,5 roku przyznaję, że auto jest naprawdę super i kupiłbym je jeszcze raz. Daje dużo przyjemności z jazdy, swietnie wyglada, duzo miejsca w srodku itp. Wiem że wielokrotnie na forum były krytykowane opony Nokian, ale ja złego słowa nie powiem o nich. Moim zdaniem są cichsze od fabrycznych letnich pirelii, co więcej wyjazd w Alpy rok temu - zero problemów z przyczepnością na zaśnieżonych, a czasem oblodzonych podjazdach, a mam tylko FWD
2.0 TSI 190 KM
Panowie proponuje ochłonąć przez święta i nie ciągnąć tego tematu dalej.
Hamulce są jakie są i póki co nie widać nadziei na poprawę. Zachowajmy też kulturę przy wypowiedziach i nie obrażajmy się nawzajem!
Hamulce są jakie są i póki co nie widać nadziei na poprawę. Zachowajmy też kulturę przy wypowiedziach i nie obrażajmy się nawzajem!
VW Arteon R-Line 2.0 TSI 190
Panowie,
Po przeczytaniu wszystkich postów w tym wątku (co zajęło chwilę) widzę, że przebijają się opinie, że problem hamulców tylnej osi nie dotyczy najmocniejszych wersji silnikowych. Niestety, dotyczy. W moim 272KM odebranym na koniec czerwca 2019 już po 9000 przebiegu zaczęły się dziwne historie. Przy cofaniu słychać było dziwne stuknięcie, co okazało się odklejaniem klocków od tarcz. Z czasem to zaczęło postępować. Teraz mam najechane prawie 12000 i jest coraz gorzej. Przy hamowaniu słychać szorowanie, klejenie zaczęło się również przy jeździe na wprost (wcześniej występowało tylko przy cofaniu), a tarcze wyglądają, jak na zdjęciach. Zadzwoniłem w czwartek do serwisu i na hasło "hamulce" od razu wrzucili mnie na termin w poniedziałek. Chciałem ustawić późniejszą godzinę wizyty, ale pani recepcjonistka dała mi do zrozumienia, że nie jestem pierwszy i że będzie wymiana, wiec chcą auto rano.
Dam znać, jak serwis podszedł do sprawy. Porsche Krańcowa Poznań. Do tej pory działali wzorowo.
Po przeczytaniu wszystkich postów w tym wątku (co zajęło chwilę) widzę, że przebijają się opinie, że problem hamulców tylnej osi nie dotyczy najmocniejszych wersji silnikowych. Niestety, dotyczy. W moim 272KM odebranym na koniec czerwca 2019 już po 9000 przebiegu zaczęły się dziwne historie. Przy cofaniu słychać było dziwne stuknięcie, co okazało się odklejaniem klocków od tarcz. Z czasem to zaczęło postępować. Teraz mam najechane prawie 12000 i jest coraz gorzej. Przy hamowaniu słychać szorowanie, klejenie zaczęło się również przy jeździe na wprost (wcześniej występowało tylko przy cofaniu), a tarcze wyglądają, jak na zdjęciach. Zadzwoniłem w czwartek do serwisu i na hasło "hamulce" od razu wrzucili mnie na termin w poniedziałek. Chciałem ustawić późniejszą godzinę wizyty, ale pani recepcjonistka dała mi do zrozumienia, że nie jestem pierwszy i że będzie wymiana, wiec chcą auto rano.
Dam znać, jak serwis podszedł do sprawy. Porsche Krańcowa Poznań. Do tej pory działali wzorowo.
Mam tdi 190 4x4 z września 2019 przejechane 13 tysięcy i narazie cisza i spokój. Ostatnio jazda Piła, Zakopane, Warszawa, Piła w różnych warunkach i było okej.
Byłem wczoraj w serwisie, wspomniałem o temacie hamulców - w sensie problemu ogólnego, bo u mnie jest cisza (7K przebiegu, auto z 43 tygodnia). Sprawdzili co mam i ponoć mam założone już te poprawione elementy, z którymi problemy mają nie występować. Czas pokaże
No to niezle, bo juz zaczalem rozkminiac jakie graty sa potrzebne zeby przezucic sie na wersje wentylowana z tylu...Mariop18 pisze: ↑10.01.2020, 21:09Panowie,
Informacyjnie dla tych co chca wymieniac przod-tarcze EBC blade (klocki Ferodo DS2500) poddaly sie po 5 tys. przebiegu (sa pokrzywione i bija) i to bez hamowan z predkosci autostradowych, wyjazdow w gory, ciezkich hamowan i "sportowej" jazdy etc. KOMPLETNA PORAZKA...
eRlinia 2.0 teesi + blisko 600 Nm w ośce
- Blazio1946
- Posting Freak
To ja chyba jeżdżę jak dziadek...a raczej mało kto mnie wyprzedza. Mam 62tkm tarcze przód i klocki są ok - po przeglądzie 60tkm. Tarcze tył rude ( po wymianie w ramach gestu przy 39tkm) i klocki zjechane. Może uda się drugą wymianę tyłu, zgłoszone na przeglądzie.
70% trasa 30% miasto
70% trasa 30% miasto
Arteon R-line 190 TSI
- Blazio1946
- Posting Freak
Dzisiaj bez żadnego gadania wymienili mi ponownie klocki tył. Zgłosiłem pod koniec grudnia na przeglądzie.
Plichta Bydgoszcz dawniej AJ Motors.
Plichta Bydgoszcz dawniej AJ Motors.
Arteon R-line 190 TSI