Harman Kardon vs fabryczne audio - opinie
Re: Harman Kardon vs fabryczne audio - opinie
Ja na fabrycznym audio mam ustawienie hi/mid/low 3/1/4 i tak póki co najlepiej się wzmacniacz dogaduje z głośnikami (nie przesterowuje na większych głośnościach) . Ogólnie ten fabryczny wzmacniacz i głośniki jakoś D... nie urywają, lepiej grał mi Pioneer 50W i dorzucone na tylną półkę jakieś dwa tanie dwa głośniki JBLa w starym samochodzie... Ale poza audio to tamten samochód wiele nie oferował.
Harmana nie miałem okazji osłuchać, a z Dynaudio na jeździe próbnej raz sprawdzałem i też mnie nie powaliło. Kiedyś już o tym pisałem w temacie felg 20", tu napiszę podobnie, że każdy ma swoje indywidualne odczucia i nic lepiej nie da porównania niż wycieczka do ASO i osłuchanie obu wariantów. Nawet jeśli kilka stów pójdzie na paliwo, to zawsze to mniej niż wydanie kilku tysięcy na pakiet, który nie wiadomo czy Ci zrobi różnicę.
Harmana nie miałem okazji osłuchać, a z Dynaudio na jeździe próbnej raz sprawdzałem i też mnie nie powaliło. Kiedyś już o tym pisałem w temacie felg 20", tu napiszę podobnie, że każdy ma swoje indywidualne odczucia i nic lepiej nie da porównania niż wycieczka do ASO i osłuchanie obu wariantów. Nawet jeśli kilka stów pójdzie na paliwo, to zawsze to mniej niż wydanie kilku tysięcy na pakiet, który nie wiadomo czy Ci zrobi różnicę.
Problem z odsłuchaniem w ASO może być taki, że głośniki muszą trochę podziałać zanim zaczną grać optymalnie, więc demówka z 500km przebiegu może brzmieć bardzo słabo.
Tak właśnie czytałem komentarze na temat Dynaudio i osobiście właśnie zamówiłem samochód ze standardowym zestawem audio. Wolałem dorzucić inne opcje wyposażenia w to miejsce tym bardziej, że najtańszą z opcji nie jest. Demo, którym jeździłem z Harmanem nie powalało na kolana.
VW Arteon R-Line 2.0TDI 200KM 2021
Tak jak piszą przedmówcy sprzęt się trochę rozegra po kilkunastu godzinach grania - u mnie to trwało koło tygodnia i jest na pewno lepiej po tym czasie.
Sprawa ogólnie jest nie do oceny - tak samo jak z żarciem - co jest dobre a co nie ?
Każdy musi się sam przekonać. Sam gatunek słuchanej muzyki też ma tutaj duże znaczenie a już nie mówię o jakości samego nagrania... Dzis już z oryginalnych płyt nikt nie gra albo empetruchy albo YT czy inne spotifaje. Różnica może być diametralna
Sprawa ogólnie jest nie do oceny - tak samo jak z żarciem - co jest dobre a co nie ?
Każdy musi się sam przekonać. Sam gatunek słuchanej muzyki też ma tutaj duże znaczenie a już nie mówię o jakości samego nagrania... Dzis już z oryginalnych płyt nikt nie gra albo empetruchy albo YT czy inne spotifaje. Różnica może być diametralna
Ja słuchałem w Dynaudio na jeździe próbnej używanego Artka z 80kkm przebiegu (zanim ostatecznie zdecydowałem się na MY2020) , więc albo poprzedni właściciel jeździł z wyłączonym radiem, albo było jakoś kiepsko ustawione.
Nic dodać, nic ująć.MoRToN pisze: ↑14.05.2021, 19:15Tak jak piszą przedmówcy sprzęt się trochę rozegra po kilkunastu godzinach grania - u mnie to trwało koło tygodnia i jest na pewno lepiej po tym czasie.
Chyba pozostaje mi popytać u deleara czy maja jakiegoś Arteona z HK i przekonać się samemu . Dzięki za opinie.
Hej. A tak z ciekawości jak ustawiłeś? Mam już swojego Artka to też nie umiem ustawić
- dominiksoul
- Junior Member
Mam HK i mój ulubiony set to Energy, a do tego wysokie 8, średnie 4, niskie 3 i sub 8/9. Do tego opcja Surround. W połączeniu z IP 11 Pro i Spotify (przez CarPlay) naprawdę dobrze mi to gra, no ale wiadomo - kwestia gustu.
Jeśli chodzi o opcję Surround - nigdy nie trawiłem tego typu ulepszaczy, ale w mojej opinii w Artku świetnie to działa. Tutaj tylko drobna uwaga - mam wrażenie, że Surround w połączeniu z iPhone'm SE w ogóle nie działa (kwestia kodeków/hardware'u smartfona? nie wiem). W przypadku innych smartfonów z niskiej i średniej półki może być podobnie.
Jeśli chodzi o opcję Surround - nigdy nie trawiłem tego typu ulepszaczy, ale w mojej opinii w Artku świetnie to działa. Tutaj tylko drobna uwaga - mam wrażenie, że Surround w połączeniu z iPhone'm SE w ogóle nie działa (kwestia kodeków/hardware'u smartfona? nie wiem). W przypadku innych smartfonów z niskiej i średniej półki może być podobnie.
R-Line polift, 2.0 TSI 190
Dzięki za odpowiedź dominiksoul . Będę testował dzisiaj. A tak z ciekawości nie masz problemów z przerywaniem dźwięku w CarPlay? Ja mam iphone 12 i niestety często się rozłącza :/
- dominiksoul
- Junior Member
Może ze dwa razy mi się coś takiego zdarzyło. Odnoszę wrażenie, że odkąd ASO wgrało soft 0278 do jednostki to nie pojawiają się żadne niespodzianki tego typu.
R-Line polift, 2.0 TSI 190