Osfald pisze: ↑25.07.2022, 09:48
Andy_G81 pisze: ↑01.07.2022, 20:09
Dzięki wielkie za odpowiedz,
co do samego spalania to w trasie na autostradzie wszystko jest okey- ca. 5,5-6l/100km.
Jak tylko to coś się "resetuje" to spalanie w mieście wzrasta o jakieś 2-4 litry więcej.
Przy pierwszej wizycie w serwisie stwierdzili, że to filtr i trzeba go wypalić z tym, że ostatnio to się nasila mimo odcinków na trasie, zakładając że wówczas się sam wypala. Ostatnio przejechałem po mieście jakieś 40km w dwa dni po dłuższym odcinku na trasie więc zakładam, że filtr nie był zapchany.
Pytanie jak wyłapać wypalanie filtra w mieście aby nie przerwać procesu.
Następnie zastanawia mnie to coś pod wydechami, nie zawsze to jest ale jak już jest to mam wrażenie że problem zaraz się pojawi.
Rozwiązałeś problem? W jednym artku pojawiło się coś takiego, że komputer pokazuje wysokie spalania, a faktycznie (z tankowania) wychodzi normalnie... cholera wie z czego to. Ostatnio oba samochody przechodziły w serwisie aktualizacje oprogramowania do najnowszych wersji... Przebiega to podobnie jak u Ciebie. Jest wysokie spalanie i nagle, w jakimś punkcie trasy, spada o 6L/100km
Piszę o spalaniu średnim, nie chwilowym.
Ostatnio pojeździłem, potestowałem różne tryby jazdy S/D/M i powiem, że na moich odcinkach dojazdu do pracy średnio bym powiedział, że to samo/ +/-0,5-0,9l/100km.
Natomiast na dłuższych odcinkach ca. 62km
1) Trasa A- start miasto- jakieś ca. 12km i reszta ekspresówka- średnia prędkość 71km (max prędkość 110km)- na manualu - spalanie ca. 5,4l/100km
2) Trasa B - powrót, start ekspresówka - ca. 12km miasto- średnia prędkość 92km (max prędkość 110km)- na automacie - spalanie ca. 5,8l/100km
I całkowicie w innej trasie: ca. 500km, głównie autostrada - spalanie 5,8l/100km, max prędkość 120-125km/h gdzie jakies 8km to pełzałem w korku 1,5h ruszając i się zatrzymując przez 1g20min, wówczas średnia prędkość wyszła ca. 92km/h
A w temacie samego "resetowania", byłem w serwisie, stwierdzili że nic się nie dzieje, wykasowali jakieś błędy niby na radiu ale ciężko powiedzieć czy to jest/była przyczyna. Na ten moment się nic takiego nie działo. Powiedzieli również, że będzie jakaś automatyczna aktualizacja i trzeba czekać.