Arteon - hamulce
Re: Arteon - hamulce
Czy ktoś posiada wiedzę jaki jest numer czujnika klocków hamulcowy po konwersji na macana ? Czy może trzeba drutowac? Mam taki i nie pasuje
Osobiście pozbyłem się tego szajsu, widać jak pracują i zużywają się klocki więc dla mnie zbędny klamot.
eRlinia 2.0 teesi + blisko 600 Nm w ośce
Czy na tył też powinny iść dystanse takie jak na przód?
na przód dałem 15 mm a na tył 20mm - moim zdaniem jest idealnie z nadkolami
Po 15 mm przód i tył, przy mniejszym rozmiarze jest problem z centrowaniem (min. 12 mm wg. pomiarów z Adamem z WRK). Za to teraz tył jest na rowno z płaszczyzna nadkola i przy załadowaniu na full będą obcierać... (felga Rossario 20 cali, R line z DCC).
Ostatnio zmieniony 01.03.2023, 21:18 przez Art e on, łącznie zmieniany 1 raz.
Na 18 cali nie zauważyłem tego zobaczymy jak założę lato rossario
Muszę zmienić tarcze i klocki z tyłu w 2.0 TSI 190KM, zostawię rozmiar fabryczny bo jeżdzę spokojnie i takie hamowanie mi wystarcza.
Tarcze już sobie wybrałem ATE, ale jak patrzę na klocki, to wszystkie które widzę np. w iParts mają informację, że nie są dopasowane do czujników zużycia. Czy Arteon na tylnej osi ma w ogóle czujniki zużycia klocków? Jeśli tak, to polecicie jakieś przyzwoite klocki na tył w fabrycznym rozmiarze z czujnikami?
Tarcze już sobie wybrałem ATE, ale jak patrzę na klocki, to wszystkie które widzę np. w iParts mają informację, że nie są dopasowane do czujników zużycia. Czy Arteon na tylnej osi ma w ogóle czujniki zużycia klocków? Jeśli tak, to polecicie jakieś przyzwoite klocki na tył w fabrycznym rozmiarze z czujnikami?
Przeciez seria to chyba TRW?Art e on pisze: ↑29.11.2022, 15:18Tyle już jest praktycznie, a w drodze więcej, więc niestety ATE to zabawka która nie sprawdza się nawet w serii. Seryjne zwalniacze w Arteonie to kpina, za którą VW powinien beknac, bo wystarcza 2-3 solidne hamowania z prędkości autostradowych i nie masz zwalniaczy.
Temat rzeka i każdy robi co chce, ale podniesienie mocy to również ingerencja w hamulce, o ile używa się nie tylko prawej nogi ale i rozumu.
Co za różnica? Spowalniają i tyle, mi po wymianie na heble z prosiaka (Macan) też jest już mało, nie wyobrażam sobie teraz próbować "hamować" tym badziewiem z fabryki...
Musisz się porządnie przejechac żeby poczuć różnice i gwarantuje, że szybko będziesz się rozglądał za wymiana osprzętu.
Musisz się porządnie przejechac żeby poczuć różnice i gwarantuje, że szybko będziesz się rozglądał za wymiana osprzętu.