Olej do DSG DQ 381
Olej do DSG DQ 381
Temat już pewnie poruszany. Jeśli chodzi o wymianę to tylko oryginał czy np. zamiennik zgodny z nr oryginału FEBI też będzie ok?
2 m-ce temu wymieniłem olej w ASO teraz awaria mechatroniki błąd P1736. Znów wydać 2 razy więcej? Jest sens przepłacać? Proszę o sensowne opinie.
Przecież nie wleję tego samego to rzecz jasna.
Pozdrawiam.
2 m-ce temu wymieniłem olej w ASO teraz awaria mechatroniki błąd P1736. Znów wydać 2 razy więcej? Jest sens przepłacać? Proszę o sensowne opinie.
Pozdrawiam.
Re: Olej do DSG DQ 381
Potrzebna jest wymiana oleju w skrzyni ? Mechatronika ma swój osobny olej, może tylko ten wystarczy zmienić.
R-Line 2.0 TSI 190 2018
..... aż mi się nie chce odpisywać na takie pomysły ......
Arteon Elegance 2.0 TSI 190 ps
Jednak odpisałeś

Nie znam się za bardzo na DSG i to raczej było stwierdzenie niż odpowiedź.
R-Line 2.0 TSI 190 2018
DQ381 ma ten sam olej w całej skrzyni. Przy zmianie są 2 korki w tym jeden po to aby ten olej z komory mechatroniku zleciał.
Jak nie chcesz płacić za oryginał 1000-1200zł bo po tyle znjadziesz na allegro nawet od dealerów, to proponuje Ravenol ale z filtrem pewnie i tak z 600-700zł wyjdzie.
Jak nie chcesz płacić za oryginał 1000-1200zł bo po tyle znjadziesz na allegro nawet od dealerów, to proponuje Ravenol ale z filtrem pewnie i tak z 600-700zł wyjdzie.
Ravenol DCT-DSG LV Fluid ten złota butelka to dobry olej
Głupotki :-) ...olej jest jeden w całym układzie DSG DQ 381 - są dwa otwory do spuszczenia go - jeden z nich właśnie od mechatroniki.
Ostatnio wymieniałem na Ravenol (6 litrów) + filtr MANN - całość z wymianą 950 zł. Przy 109 tys. km bo ASO robi wymianę co 120 tys. więc wcześniej nie robili.ARTEK2018 pisze: ↑10.04.2025, 05:27Temat już pewnie poruszany. Jeśli chodzi o wymianę to tylko oryginał czy np. zamiennik zgodny z nr oryginału FEBI też będzie ok?
Pozdrawiam.
W ASO chcą 2600 zł. Oryginalny 1 litr oleju w ASO kosztuje prawie 3x więcej stąd te kosmiczne ceny. Zabawne jest że tam tylko etykieta VW jest bo dobrze wiemy że VW nie produkuje olejów. Większość poleca Ravenol ale można też FEBI. Wystarczy aby specyfikacja była zgodna - u mnie VW G 055 529 A2 - możesz sprawdzić na ravenol.pl, co pasuje do Twojego modelu.
Dodam że sprawny mechanik wymieni filtr DSG bez wyciągania akumulatora - od dołu.
Oczywiście nie daj się naciągnąć na dynamiczną wymianę - do DSG zaleca się statyczną - nie tylko VW zaleca ale i każdy ogarnięty warsztat.
Może być ten złoty, a może być srebrny - istotne jest aby w specyfikacji numer VW był zgodny - u mnie w 2.0 TSI oba są zgodne, bo mają VW G 055 529 A2
Arteon 2.0 TSI Shooting Brake '21 190 KM DNNA | R-Line | DSG DQ381 | DCC | Nashville 245/35 R20 | obniżony o 20 mm
Filterek da się od dołu wymienić. Najlepiej pod niego wcisnać szmatke albo coś chłonnego bo wiadomo ze się wyleje.
Ja też niedługo na 180kkm będe wymieniał.
Ja też niedługo na 180kkm będe wymieniał.