Wibracje/drgania podczas jazdy

Stachu33
Junior Member

Re: Wibracje/drgania podczas jazdy

Post autor: Stachu33 » 14.12.2020, 23:05

Witam
Opony dostałem z salonu VW w gratisie jak kupowałem samochód więc generalnie to oni je kupili - i u nich je reklamowałem zdjęli je z samochodu założyli zastępcze i wysłali do dystrybutora. Czekam na informację od nich.
Przed przystąpieniem do reklamacji zrobiłem na wszelki wypadek - ponowne wyważenie z testem drogowym - dostajesz wtedy wydruk coś takiego jak poniżej:

https://www.bugas.com.pl/test-drogowy-hunter

konrado pisze:
13.12.2020, 15:11
Stachu33 pisze:
11.12.2020, 23:18

Moje są właśnie w reklamacji - w salonie założyli mi jakieś tymczasowe - przy okazji powiedzieli że założyli takie same do Arteona demo w salonie i też jest ten sam problem z tymi oponami - również je reklamują
Stachu33, powiedz mi jak wyglada proces reklamacji?
Czy potrzebna jest ekspertyza/opinia na piśmie z salonu itp? Reklamowałeś je do sklepu w którym kupowałeś (gdzie wysłałeś opony)? Jak załatwiłeś te tymczasowki z salonu?

Pozdrawiam
[/quote]

Hugo26
Junior Member

Post autor: Hugo26 » 02.11.2025, 16:13

Witam.
Rowniez mam problem z drganiem karoserii. Mam Arteona Shooting Breake 2022r 190 Tsi, kupilem go uzywanego 2 lata w salonie VW w Polsce - przebieg 32tys km. Na oryginalnych felgach VW zalozone byy opony letnie z pierwszego montazu Pirelli 245/40/19. Na tych oponach nic nie drzalo. Kupilem opony wielosezonowe Bridgestone i od tej pory zaczely sie problemy. Wyglada to tak, ze od predkosci ok 110km/h wzwyz pojawiają sie zauwazalne drgania. Drgania są na karoserii ale na kierownicy tez je lekko czuc. Gdy jade np 135-145km/hkm/h czuc je chyba najbardziej, po 150km/h jest nieco lepiej, mniej je czuc. Drgania są niezalezne od tego czy przyspieszam, czy jade na luzie, czy skrecam w prawo czy w lewo, czy jade pod gorke czy z gorki. Wywazalem te kola 3 razy, w zasadzie nic to nie pomoglo, zmienialem kola z przodu na tyl, nic nie pomoglo. W koncu kupilem kolejne nowe opony tym razem Continental wielosezonowe. Jest jakby lepiej, tzn sa nieco mniejsze drgania ale są i to w tym samym przedziale predkosci. Dodam, ze jak np jade 140km.h, ze stala predkoscią, czyli pedal gazu nieruchomy, to te mocne drgania pojawiaja sie na kilka sekund poczym na kilka sekund jakby slabną i znowu sie pojawiaja - czyli pojawia sie jakis rezonans, dziwnie to wygląda. Przedstawilem opis na chat gpt, powiedzial ze opony wielosezonowe nierzadko mają jakies problemy, zeby sprawdzic czy wlasciwie zalozono opony - sprawdzic to wizualnie oraz na wywazarce hunter z testem drogowym. Trzeba sprawdzic opony i felgi, byc moze trzeba bedzie opony przesunac na feldze, byc moze poajwila sie jakas nierownosc na felgach. Nie ma wyjscia, podjade w najblizszym czasie do wulkanizatora ktory ma wywazarke Hunter. Prosba o Wasza oponie w tej kwestii, czy faktycznie problem powinien byc w niewlasciwym wywazeniu czy tez zalozeniu opon, ewentualnie w jakims uszkodzeniu felg/felgi. Czy takie objawy sugerują cos innego, np uszkododzone poduszki od silnika. Auto ma w tej chwili przebieg 40tys km, jest w stanie salonowy, jak nowe. Wiec poza oponami trudno wyszukiwac jakis innych problemow, zwlaszcza ze jezdze spokojnie.Pozdrawiam

szugi
Junior Member

Post autor: szugi » 03.11.2025, 13:26

Cześć, mam ten sam problem. Myslalem ze to kwestia felg r20 jednak po x wymianach opon i wyważaniu na hunterze problem nadal jest. Po przesiadce na rozmiar r18 delikatne drganie karoserii nadal występuje. Oczywiście felgi oryginalne;)

Yan
Member

Post autor: Yan » 03.11.2025, 15:58

U mnie też sa wibracje, w okolicach 54km/h przy trybie S gdzie obroty utrzymują się w okolicach 2500. Ta sama prędkość, ale w trybie D który wrzuci wtedy 5 bieg i wibracji nie ma podobnie wyższa prędkość na innym biegu przy S i 2500obr - też brak wibracji. Dałem sobie spokój z tym, szkoda nerwów na rozkminianie co jest nie tak.

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 03.11.2025, 20:13

Hugo26 pisze:
02.11.2025, 16:13
Witam.
Rowniez mam problem z drganiem karoserii. Mam Arteona Shooting Breake 2022r 190 Tsi, kupilem go uzywanego 2 lata w salonie VW w Polsce - przebieg 32tys km. Na oryginalnych felgach VW zalozone byy opony letnie z pierwszego montazu Pirelli 245/40/19. Na tych oponach nic nie drzalo. Kupilem opony wielosezonowe Bridgestone i od tej pory zaczely sie problemy. Wyglada to tak, ze od predkosci ok 110km/h wzwyz pojawiają sie zauwazalne drgania. Drgania są na karoserii ale na kierownicy tez je lekko czuc. Gdy jade np 135-145km/hkm/h czuc je chyba najbardziej, po 150km/h jest nieco lepiej, mniej je czuc. Drgania są niezalezne od tego czy przyspieszam, czy jade na luzie, czy skrecam w prawo czy w lewo, czy jade pod gorke czy z gorki. Wywazalem te kola 3 razy, w zasadzie nic to nie pomoglo, zmienialem kola z przodu na tyl, nic nie pomoglo. W koncu kupilem kolejne nowe opony tym razem Continental wielosezonowe. Jest jakby lepiej, tzn sa nieco mniejsze drgania ale są i to w tym samym przedziale predkosci. Dodam, ze jak np jade 140km.h, ze stala predkoscią, czyli pedal gazu nieruchomy, to te mocne drgania pojawiaja sie na kilka sekund poczym na kilka sekund jakby slabną i znowu sie pojawiaja - czyli pojawia sie jakis rezonans, dziwnie to wygląda. Przedstawilem opis na chat gpt, powiedzial ze opony wielosezonowe nierzadko mają jakies problemy, zeby sprawdzic czy wlasciwie zalozono opony - sprawdzic to wizualnie oraz na wywazarce hunter z testem drogowym. Trzeba sprawdzic opony i felgi, byc moze trzeba bedzie opony przesunac na feldze, byc moze poajwila sie jakas nierownosc na felgach. Nie ma wyjscia, podjade w najblizszym czasie do wulkanizatora ktory ma wywazarke Hunter. Prosba o Wasza oponie w tej kwestii, czy faktycznie problem powinien byc w niewlasciwym wywazeniu czy tez zalozeniu opon, ewentualnie w jakims uszkodzeniu felg/felgi. Czy takie objawy sugerują cos innego, np uszkododzone poduszki od silnika. Auto ma w tej chwili przebieg 40tys km, jest w stanie salonowy, jak nowe. Wiec poza oponami trudno wyszukiwac jakis innych problemow, zwlaszcza ze jezdze spokojnie.Pozdrawiam
Jeśli masz jeszcze te Pirelli na których mówisz, że drgania nie występowały to niestety ale to Twoja ostatnia próba żeby dowiedzieć się czy to wina opon czy nie i załóż je na próbę raz jeszcze. Jeżeli po montażu starych Pirelli drgania znikną to będzie to raczej kwestia związana z oponami/kołami. Jeżeli założysz opony na których drgania nie występowały, a one nadal będą No to już nie jest kwestia opon. Wsłuchując się w dalsze odpowiedzi kolegów na tematy: tryb D/S, prędkości jazdy i obroty może to świadczyć o tym, że dzieje się coś ze skrzynią ale bardziej bym obstawiał dwumasę, ale jeżeli drgania ustąpią to raczej kwestia opon/kół/ zawieszenia. Można by jeszcze podjechać na trzepaki ale raczej to bym odrzucił ponieważ jeżeli drgania pojawiają się przy większych prędkościach raczej na to związek z układem jezdnym do których też wliczają się opony felgi całe koła ich wyważenie łożyska i tak dalej

ODPOWIEDZ