Czas oczekiwania na samochód
Re: Czas oczekiwania na samochód
Wiem, ale myślałem, że może w 2019 roku jakoś to wygląda lepiej Jak zamówię paczkę baterii na allegro za 20 zł + 8 przesyłka to mam link do śledzenia i wiem co się dzieje - że zapakowano, że przekazano do kuriera, już jest w sortowni... A jak kupuję samochód za >150 K PLN to mam pytać, czy coś się zmieniło, bo sprzedawca ma co robić
Wyobraźcie sobie jaki byłby czad, gdybyśmy dostali takiego linka do śledzenia statusu i co więcej - od momentu wjechania karoserii na taśmę moglibyśmy dostawać co jakiś czas zdjęcie. Samochód jedzie sobie taśmą i na każdym kolejnym stanowisku cyk zdjęcie i mail do klienta. I przez tydzień jarasz się, że jest karoseria, jest lakier, jest silnik, są drzwi, szyby, fotele... Masz całą listę kontrolną, co już założono i co będzie następne. Aż w końcu - dostajesz info, że samochód wyjechał na testy. I cyk - samochód wyprodukowany. Następnie tracking przejazdu do centrali, tracking przejazdu do dealera...
To jest XXI wiek, angażowanie klienta level max A nie, że mam co 2 tygodnie pytać sprzedawcę. Tak to działa moja poczta, że muszę co 2 tygodnie dzwonić i pytać, czy są do mnie listy, bo nie mają listonosza
Ile coś takiego może kosztować VW w stosunku do ceny taśmy montażowej? Za cenę jednego Arteona mogę im taki system zbudować
Rozmarzyłem się
Wyobraźcie sobie jaki byłby czad, gdybyśmy dostali takiego linka do śledzenia statusu i co więcej - od momentu wjechania karoserii na taśmę moglibyśmy dostawać co jakiś czas zdjęcie. Samochód jedzie sobie taśmą i na każdym kolejnym stanowisku cyk zdjęcie i mail do klienta. I przez tydzień jarasz się, że jest karoseria, jest lakier, jest silnik, są drzwi, szyby, fotele... Masz całą listę kontrolną, co już założono i co będzie następne. Aż w końcu - dostajesz info, że samochód wyjechał na testy. I cyk - samochód wyprodukowany. Następnie tracking przejazdu do centrali, tracking przejazdu do dealera...
To jest XXI wiek, angażowanie klienta level max A nie, że mam co 2 tygodnie pytać sprzedawcę. Tak to działa moja poczta, że muszę co 2 tygodnie dzwonić i pytać, czy są do mnie listy, bo nie mają listonosza
Ile coś takiego może kosztować VW w stosunku do ceny taśmy montażowej? Za cenę jednego Arteona mogę im taki system zbudować
Rozmarzyłem się
VW Poznań nie chciał zapłacić za postawienie nowej hali montazowej, chyba dla nowego e craftera, tnie koszta gdzie może, a wymagasz od nich takich rozwiązań?
-
- Member
Akurat VW Poznań zapłacił wszystko głównemu wykonawcy. Niestety to główny wykonawca nie zapłacił swoim podwykonawcom. A na wspomnianej hali będzie budowany caddy.
-
- Member
Świetne porównanie.pmarek pisze: ↑03.10.2019, 17:41Wiem, ale myślałem, że może w 2019 roku jakoś to wygląda lepiej Jak zamówię paczkę baterii na allegro za 20 zł + 8 przesyłka to mam link do śledzenia i wiem co się dzieje - że zapakowano, że przekazano do kuriera, już jest w sortowni... A jak kupuję samochód za >150 K PLN to mam pytać, czy coś się zmieniło, bo sprzedawca ma co robić
I akurat przygotowanie systemu informatycznego w takim zakresie to naprawdę nie jest "roketsajens".
Nie pojęte, że tego nie ma.
-
- Member
"Ludzie nie powinni widzieć jak robi się kiełbasę i politykę" Otto von Bismarck
Chyba samochodów tez...
Chyba samochodów tez...
Ja znalazłem takie coś, to raczej VW nie zapłacił wykonawcy hali.
https://www.money.pl/gospodarka/volkswa ... 9057a.html
https://www.money.pl/gospodarka/volkswa ... 9057a.html
Taki system jest, tylko zdaje się w UK
Tak. W UK masz dostep a przynajmniej byl wczesniej do sledzenia postepu zamowienia
Arteon 2.0 TSI 280 km 4motion
I również dołączyłem do oczekujących na dostarczenie Artka.. zatwierdzony tydz produkcji to 40
ale sprzedawca ostrzegał, że znów mają problem logistyczny chyba z silnikami cokolwiek to znaczy (zamówiony 190TSI) do tej pory w 3tyg dostawali auto od produkcji ale spodziewają się teraz niestety opóźnień
ale sprzedawca ostrzegał, że znów mają problem logistyczny chyba z silnikami cokolwiek to znaczy (zamówiony 190TSI) do tej pory w 3tyg dostawali auto od produkcji ale spodziewają się teraz niestety opóźnień
TSI190 MY2020
- Osfald
- Senior Member
Po kilku bojach z odbiorem (zgubili umowę leasingową ) dziś odebrałem drugiego do firmy. 4 miesiące od zamówienia do kluczyków.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem