tak dziś testowałem te przyciski w ruchu .. zmieniają kolorki jak szalone i rzeczywiście mają kilka stanów ale 3 lata jak jeździłem nawet się nie zastanawiałem co one dają ..więc default działa ok i nie tykamYan pisze: ↑03.01.2023, 14:49Obwódka przycisku zawsze jest żółta. Tło robi się żółte po włączeniu przysusku (czyli wyłączeniu hamowania / dźwięku).arteonR pisze: ↑02.01.2023, 21:42Ja mam w menu włączone hamowanie podczas manewrowaniu oraz ikony od kiedy pamiętam zawsze żółte na kamerze, nie klikałem ich i system działa bo już zdarzyło się, że zahamował
jak widać na fotce dźwięk też jest na żółto i czujniki cofania słychać więc te ikony są cholernie mylące a przynajmniej to ich przekreślenie
wybrana aktywna kamera też jest zaznaczana na żółto
30DF2AC4-818C-4A4A-9568-8593DD7ADE26.jpeg
To co widać na screenie to jeszcze jeden stan - opcje sa wyszarzone i niemozliwe do manipulowania przez użytkownika (ale tak jak mówiłem ramka zawsze jest żółta) - czyli stan kiedy jest hamulec ręczny lub dźwignia w położeniu P.
Trzeba też pamiętać, że hamowanie awaryjne przy manewrowaniu nie załączy się przy jeździe do przodu, gdy czujniki przednie aktywowały się automatycznie (bez wciskania przycisku z kamerką) - wtedy to wygląda jeszcze inaczej. Przycisk jest "dotknięty" i ma zólte tło, czyli hamowanie wyłączone, ale jest też wyszarzony, czyli nie da sie go "oddotknąć" i włączyć hamowania.
Podobna dziwna logika jest z przyciskami w podsufitce - przycisk wciśnięty oznacza światła wewnątrz wyłączone.Żeby je właczyć trzba go "wycisnać"
Pytania pozakupowe
Re: Pytania pozakupowe
TSI190 MY2020
Systemy działają i pomagają, ale nie zastąpią uwagi za kierownicą.
Nie raz pomagały, czy ostrzegały mnie na niemieckich autostradach przy "odpowiednich" prędkościach i muszę stwierdzić, że czasem wręcz potrafią przegiąć z ochroną, choć pewnie dla innych będzie to odpowiednie działanie.
Najważniejsza jest jednak nasza uwaga za kółkiem, a że auto może nam pomóc lub w razie złego zbiegu okoliczności uchronić przed większą szkodą, należy się cieszyć
Nie raz pomagały, czy ostrzegały mnie na niemieckich autostradach przy "odpowiednich" prędkościach i muszę stwierdzić, że czasem wręcz potrafią przegiąć z ochroną, choć pewnie dla innych będzie to odpowiednie działanie.
Najważniejsza jest jednak nasza uwaga za kółkiem, a że auto może nam pomóc lub w razie złego zbiegu okoliczności uchronić przed większą szkodą, należy się cieszyć
Były: Xsara II 2.0HDi 90PS 2000 Focus II 1.6TDCi 109PS 2007 Focus III 1.6TDCi 116PS 2012 Mondeo V 2.0TDCi 180PS 2016 Edge 2.0biTDCi 209PS 2018 Arteon 2.0TDi 200PS 2021
Jest: Touareg 3.0TDi 286PS R-Line 2023 Puma 1.0 EcoBoost 155PS ST-Line
Jest: Touareg 3.0TDi 286PS R-Line 2023 Puma 1.0 EcoBoost 155PS ST-Line
Wydaje mi się że przed przeszkodą odpuściłeś gaz. Najłatwiej to spr. dojeżdżając szybko do przeszkody i hamując ale nie do końca wciskając pedał, wówczas system sam go dociśnie mocniej lub ustawić wysokie kartony i gaz wciśnięty ale to dla odważnych, powinien Ci odciąć gaz i zahamować. Testowałem to do przodu i do tyłu na wysokiej trawie i zatrzymał się przed.Jalu pisze: ↑03.01.2023, 12:17Co prawda, to prawda. Kto by tam szukał kolorów na środkowym panelu
Mnie w tym wszystkim martwi to, że mój Arteon SB nie zatrzymywał się na testach z kartonami przed tymi kartonami, tylko dopiero po ich dotknięciu. Wiem, że to ostateczność, ale jeśli już jest taki system, to powinien jednak zatrzymać się zanim dojdzie do kontaktu.
O rany . Próbuję sobie wyobrazić większą prędkość i ścianę kartonów. Chyba nie mam żyłki kaskaderskiej, by aż tak mocno testować te systemy Faktycznie testy wykonywałem na małych prędkościach, tzw. manewrowych, czyli (wg instrukcji) do 10 km/h. Co do hamowania EMERGENCY, przy prędkościach powyżej 90 km/h, to 2 razy w Passacie B8 zdarzyło mi się coś takiego, kiedy to z podporządkowanej ktoś wyjeżdżał zbyt odważnie i wówczas zaciągnęły się pasy, ekrany zapiszczały i zaświeciły się na czerwono, a pedał hamulca zaczął się sam wciskać. Ale do zatrzymania się auta nie doszło, chyba dlatego, że sam zacząłem hamować i komputer uwierzył że dam radę z tego wybrnąć.
Z kartonami trzeba uważać. Hanka Mostowiak, jakby żyła, to by Wam powiedziała
Chyba właśnie ta słynna scena z historii kina nie pozwala mi zaszaleć z pudełkami...
Nie wiem, czy już pisałem o tym, ale w ramach wizyty w ASO stwierdzono, że jednak kierownica jest do wymiany. Szalona sytuacja, bo myślałem, mówiąc żartem, że może jakiś kabelek się odlutował, albo wtyczka nie styka, a tu się okazuje, że ma być nowa kierownica. W każdym razie, na tę nową czekam od 18 stycznia, czyli na razie 2 miesiące i póki co, brak konkretnych terminów jej dostarczenia do ASO.Jalu pisze: ↑29.12.2022, 12:59Ja w sprawie chwilowego wyłączania się Travel Assist się umówiłem na wizytę w serwisie, dopiero niestety na 18 stycznia. Ale nie ma pośpiechu. Niech sprawdzą, bo bardzo jestem ciekaw co to może być. Brud to pierwsze, o czym pomyślałem, ale to by było zbyt proste Mam tylko nadzieję, że będą umieli znaleźć te krótkie wyłączenia w jakiejś komputerowej historii, bo obawiam się, że będzie trudno wywołać akurat w serwisie te komunikaty.
Gorąca prośba - od pewnego czasu obserwuję u siebie identyczną przypadłość z Travel Assist - możesz napisać, jak sobie poradziłeś z problemem? Czy ASO ustaliło przyczynę usterki?Jalu pisze: ↑29.12.2022, 09:58Witam. A ja chciałbym zapytać, czy spotkaliście się może z problemem wyskakującego komunikatu "Funkcja Travel Assist niedostępna"? U mnie od kilku dni, wyłącznie przy małych prędkościach, właściwie parkingowych, wyskakuje na chwilę ten komunikat wraz z żółtym trójkątem z wykrzyknikiem, a po kilku, czasem kilkunastu sekundach sam znika. Nie wiem, czy technologicznie można to w jakikolwiek sposób wiązać z problemem radia internetowego (brak dostępu do zapisanych stacji, zrywane połączenia), bo obydwa problemy zaczęły się w tym samym czasie, czy to tylko przypadkowa zbieżność czasowa. Dodam tylko, że wszystkie kamery są czyste Z góry dziękuję za info.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Cześć. Zacytuję moją wypowiedź z 22/03
"Nie wiem, czy już pisałem o tym, ale w ramach wizyty w ASO stwierdzono, że jednak kierownica jest do wymiany. Szalona sytuacja, bo myślałem, mówiąc żartem, że może jakiś kabelek się odlutował, albo wtyczka nie styka, a tu się okazuje, że ma być nowa kierownica. W każdym razie, na tę nową czekam od 18 stycznia, czyli na razie 2 miesiące i póki co, brak konkretnych terminów jej dostarczenia do ASO."
Do dzisiaj zmieniło się tyle, że na kierownice czekam już 12 tygodni, a co ciekawe, ostatnia rozmowa z ASO, kilka dni temu, wniosła tylko tyle, że nadal czekamy i nawet brak w systemie jakiejkolwiek daty, która dałaby choćby przybliżone wyobrażenie o dacie dostawy kierownicy. Nie zauważam w rozmowie z ASO jakiegokolwiek zażenowania sprawą, po prostu tak jest i tyle. Cieszę się z tego, że ta usterka nie zabrania jeździć autem, bo co wtedy by było? Usłyszałem od ASO, że mają u siebie takiego Arteona, który czeka na części (reflektory) od grudnia, a usterka eliminuje auto z jazdy, więc samochód stoi na parkingu serwisowym. Auto zastępcze nie przewidziane przez gwarancję. Tak to wygląda. Dodam jeszcze może, ze ta moja usterka pojawia się czasem kilkanaście razy w ciągu krótkiego czasu, a raz nawet dołączyła do nie usterka side assist i asystent opuszczania miejsca parkowania. Po 2 dniach obie usterki same się usunęły.
"Nie wiem, czy już pisałem o tym, ale w ramach wizyty w ASO stwierdzono, że jednak kierownica jest do wymiany. Szalona sytuacja, bo myślałem, mówiąc żartem, że może jakiś kabelek się odlutował, albo wtyczka nie styka, a tu się okazuje, że ma być nowa kierownica. W każdym razie, na tę nową czekam od 18 stycznia, czyli na razie 2 miesiące i póki co, brak konkretnych terminów jej dostarczenia do ASO."
Do dzisiaj zmieniło się tyle, że na kierownice czekam już 12 tygodni, a co ciekawe, ostatnia rozmowa z ASO, kilka dni temu, wniosła tylko tyle, że nadal czekamy i nawet brak w systemie jakiejkolwiek daty, która dałaby choćby przybliżone wyobrażenie o dacie dostawy kierownicy. Nie zauważam w rozmowie z ASO jakiegokolwiek zażenowania sprawą, po prostu tak jest i tyle. Cieszę się z tego, że ta usterka nie zabrania jeździć autem, bo co wtedy by było? Usłyszałem od ASO, że mają u siebie takiego Arteona, który czeka na części (reflektory) od grudnia, a usterka eliminuje auto z jazdy, więc samochód stoi na parkingu serwisowym. Auto zastępcze nie przewidziane przez gwarancję. Tak to wygląda. Dodam jeszcze może, ze ta moja usterka pojawia się czasem kilkanaście razy w ciągu krótkiego czasu, a raz nawet dołączyła do nie usterka side assist i asystent opuszczania miejsca parkowania. Po 2 dniach obie usterki same się usunęły.
@Jalu, bardzo dziękuję za informację. Martwi mnie to wszystko, gdyż pod koniec czerwca wybieram się w dłuższą trasę. Zobaczymy co stwierdzą w ASO lecz czuję, że u mnie jest identyczna sytuacja z usterką w kierownicy. Jeszcze raz - dzięki.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.