RLine 190KM TSI DSG - jazda próbna, wątpliwości
Re: RLine 190KM TSI DSG - jazda próbna, wątpliwości
Jasne, przecież w trybie S - auto zbiera się ochoczo prawie zwija asfalt, wystarczy lewarek raz do siebie i żadnych lagów nie ma
Arteon R-line 190 TSI PureWhite
-
- Senior Member
1. Podlokietnik tyl - jakosc audi w cc i jakosc dacia w arteon
2. Kultura pracy diesel 2.0 177k do 2.0 190k
3. Skladanie foteli z bagaznika w cc
4. Wykonczenie foteli skora - zauważalne najbardziej na schowkqch w przednich fotelach. Arteon wykonczenie jak cerata. - wystarczy odchylic
Nie do końca, używać jak potrzeba.. do tego nie musisz sie martwić o zmianę na wyższy bieg i obie ręce masz cały czas na kierownicy więc wg mnie porównanie do manuala mija się z celem.
2.0tdi 190 fwd
Może niech ktoś w końcu napisze jakie DSG ma bądź co bądź zalety i czemu je ma.
A to wszystko przez jej konstrukcję. To jest skrzynia ręczna x 2 + automat do przestawiania "wałka" raz do jednej, raz do drugiej.
I od 1 do 7 działa szybko, czy też zajebiście szybko - nie wiem 0.2-0.3s na zmianę?
A w drugą stronę działa z opóźnieniem być może większym niż klasyczny automat. Taka jest i inna nie będzie.
A te zalety to:
- świetne czasy rozpędzania samochodu
- relatywnie niskie spalanie jak na moc, masę, osiągi - u mnie max to 14, jak mega się postaram to 17.
Dla porównania pewien samochód na M z Japonii - 300 kg mniej, napęd na 1 oś, 192 szalone japońskie konie, opony 2 cm węższe i co? I takie samo spalanie.
Także zawsze jest wybór. Można kupić japońską wydmuszkę, mieć w miarę sprawny automat klasyczny, zero emocji i wywalać kasę na benzynę.
A można kupić Arteona, Passata, czy Superba nawet, co światła mieć banana na ustach i do tego nie zbankrutować na paliwie.
A to wszystko przez jej konstrukcję. To jest skrzynia ręczna x 2 + automat do przestawiania "wałka" raz do jednej, raz do drugiej.
I od 1 do 7 działa szybko, czy też zajebiście szybko - nie wiem 0.2-0.3s na zmianę?
A w drugą stronę działa z opóźnieniem być może większym niż klasyczny automat. Taka jest i inna nie będzie.
A te zalety to:
- świetne czasy rozpędzania samochodu
- relatywnie niskie spalanie jak na moc, masę, osiągi - u mnie max to 14, jak mega się postaram to 17.
Dla porównania pewien samochód na M z Japonii - 300 kg mniej, napęd na 1 oś, 192 szalone japońskie konie, opony 2 cm węższe i co? I takie samo spalanie.
Także zawsze jest wybór. Można kupić japońską wydmuszkę, mieć w miarę sprawny automat klasyczny, zero emocji i wywalać kasę na benzynę.
A można kupić Arteona, Passata, czy Superba nawet, co światła mieć banana na ustach i do tego nie zbankrutować na paliwie.
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
Przecież rozważamy tylko szczególny przypadek - rozpoczęcie wyprzedzania i porównanie przyspieszenia automatu i zredukowanego manuala i tyle.
A nie czy manual jest lepszy od automatu . Jak każdy kto jeździ z automatem chwalę go sobie, ale jestem swiadomy jakiś tam plusów manuala.
A nie czy manual jest lepszy od automatu . Jak każdy kto jeździ z automatem chwalę go sobie, ale jestem swiadomy jakiś tam plusów manuala.
Na pewno wyprzedzanie przy manualu nie jest szybsze bo :
- zanim zdejmiesz rekę z kiery - czas płynie,
- wysprzęglenie - - czas płynie,
- przełączenie biegu - nie zawsze o 1 mniej - wówczas dwa ruchy - czas płynie,
- dopiero wtedy puszczenie sprzegła i gaz
na pewno w tym czasie DSG zredukuje (tryb S) szybciej i ruch do przodu jest szybciej
- zanim zdejmiesz rekę z kiery - czas płynie,
- wysprzęglenie - - czas płynie,
- przełączenie biegu - nie zawsze o 1 mniej - wówczas dwa ruchy - czas płynie,
- dopiero wtedy puszczenie sprzegła i gaz
na pewno w tym czasie DSG zredukuje (tryb S) szybciej i ruch do przodu jest szybciej
Wcale nie - wyobraź Sobie sytuację: jedziesz za TIRem, duży ruch i czekasz na właściwy moment do wyprzedzenia. Wrzucasz 3/4 bieg i jak zwolni się droga - wyprzedzasz. W automacie ta chwila zwłoki powoduje często, że manewr może się nie udać i sam często wbijam łopatkami manualnie niższy bieg czekając na wyprzedzanie. Niestety lag w automacie w takiej sytuacji BEZ WRZUCANIA NIŻSZEGO biegu powoduje to, że manual zrobi to szybciej.
I tylko o tym momencie tu dyskutujemy.
Chyba nie jesteś z nami... można w DSG sobie wrzucić konkretny bieg więc jaka tu jest przewaga manuala skoro tam zawsze to trzeba robić?ts147 pisze: ↑28.11.2018, 17:03Wcale nie - wyobraź Sobie sytuację: jedziesz za TIRem, duży ruch i czekasz na właściwy moment do wyprzedzenia. Wrzucasz 3/4 bieg i jak zwolni się droga - wyprzedzasz. W automacie ta chwila zwłoki powoduje często, że manewr może się nie udać i sam często wbijam łopatkami manualnie niższy bieg czekając na wyprzedzanie. Niestety lag w automacie w takiej sytuacji BEZ WRZUCANIA NIŻSZEGO biegu powoduje to, że manual zrobi to szybciej.
2.0tdi 190 fwd
Kolego to sobie kup manuala, dziwne że Porsche ma PDK, która jest bardzo pokrewna DSG w Audi i VW, ale jak i tak wiesz lepiej to po co sie pytasz . Jeżdziłem poprzednio wieloma autami w manualu i żadne nie zbiearało sie tak jak mój artek z DSG. Zawsze masz manetki, które sa na pewno szybsze niż mieszanie lewarkiem
Ja sobie chwale, ale każdy żre co chce...
Ja sobie chwale, ale każdy żre co chce...